Rechter: directie Fortis heeft beleggers misleid - ‘spectaculaire uitspraak’

De twee voormalige topmannen van Fortis, bestuursvoorzitter Jean-Paul Votron en financieel directeur Gilbert Mittler, hebben in 2008 beleggers misleid door onjuiste informatie te verstrekken over de solvabiliteit van de bank. Dat heeft de rechtbank in Utrecht vandaag geoordeeld.

Een groep beleggers had een rechtszaak tegen onder anderen Votron en Mittler aangespannen. Zij voelden zich benadeeld omdat Fortis in 2008 in het openbaar had volgehouden dat de solvabiliteitspositie van de bank gezond was en de versterking daarvan volgens plan verliep. De beleggers zeggen dat zij dat jaar ruim 1,5 miljoen op hun aandelen hebben verloren.

Fortis deed de zaken rooskleuriger voorkomen

Achteraf bleek dat Fortis al eerder wist dat de zaken er minder rooskleurig voorstonden. De bank-verzekeraar ging verder met het uitgeven van nieuwe aandelen om de solvabiliteit te versterken. Hierdoor verwaterde de positie van de huidige aandeelhouders. Ook werd het dividendbeleid van Fortis ten nadele van de beleggers gewijzigd.

De rechtbank oordeelt dat Votron en Mittler aansprakelijk zijn voor de onjuiste uitlatingen. Ook Fortis wordt door de rechtbank aansprakelijk gesteld. De oud-topmannen en de bank - tegenwoordig Ageas - moeten opdraaien voor de schadevergoeding die de gedupeerde belegger eisen. De hoogte daarvan is nog niet duidelijk, evenals wie welk deel betaalt. De uitspraak creëert een precedent voor andere beleggers.

President-commissaris Maurice Lippens ontsprong vandaag de dans. Hij werd vrijgesproken, omdat hij volgens de rechter te ver af stond van het dagelijks bestuur.

‘Spectaculaire uitspraak - schadeclaims kunnen in de miljarden lopen’

NRC-financieel redacteur Philip de Witt Wijnen noemt de uitspraak spectaculair:

“Het is de eerste keer dat een rechtbank oordeelt dat er wel degelijk sprake is geweest van misleiding van beleggers en dat ex-topmannen daar persoonlijk voor verantwoordelijk worden gesteld.

De advocaat van de groep beleggers, Hendrik-Jan Bos, had de omvang van de schade eerder ingeschat op ruim 1,5 miljoen euro. Dat is een verwaarloosbaar bedrag op de totale schade die Fortis-aandeelhouders hebben geleden. In de jaren 2007-2008, van de overnamestrijd om ABN Amro tot de ondergang van Fortis - de verplichte nationalisatie in oktober 2008 - is tussen de 40 miljard en 50 miljard aan beurswaarde in rook opgegaan, becijferde beleggersvereniging VEB in twee andere procedures.

Het niet ondenkbaar dat andere beleggers met dit verse vonnis in de hand óók procedures tegen de voormalig Fortis-top gaat aanspannen. Dan kunnen de schadeclaims tot in de miljarden gaan lopen.”

    • Marije Willems