Proces tegen Ratko Mladic begint op 14 mei

De Servische oud-legerleider Ratko Mladic tijdens een eerste zitting van het Joegoslavië-tribunaal op 3 juni 2011. Foto AFP / Martin Meissner

Het proces tegen de vorig jaar in mei opgepakte oorlogsmisdadiger Ratko Mladic begint op 14 mei. Dat heeft het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag vandaag bekendgemaakt. Mladic is aangeklaagd wegens genocide, oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid.

Eerder werd bekend dat hoofdaanklager Serge Brammertz van het Joegoslavië-Tribunaal zijn aanklacht wil bewijzen met hulp van 410 getuigen. 158 getuigen moeten hun verhaal mondeling komen vertellen in de rechtzaal. Het tribunaal verwacht op zijn vroegst in 2014 te kunnen sluiten, als alle zaken zijn afgehandeld.

Mladic (69), had het bevel over de Bosnisch-Servische troepen toen die na de val van Srebrenica op 11 juli 1995 achtduizend moslimjongens en -mannen, die formeel onder bescherming van Nederlandse VN-militairen stonden, weggevoerden en vermoordden. Dit wordt beschouwd als de grootste oorlogsmisdaad in Europa sinds de Tweede Wereldoorlog. Mladic wordt vastgehouden in de gevangenis van Scheveningen.

    • Lex Boon