Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politiek

Polen ontevreden met reactie Rutte op meldpunt

Foto AFP / Jean-Christophe Verhaegen
Foto AFP / Jean-Christophe Verhaegen Rutte weigert zich te distantiëren van het meldpunt. Foto AFP / Jean-Christophe Verhaegen

Polen is ontevreden dat premier Mark Rutte weigert het PVV-meldpunt voor klachten over Midden- en Oost-Europeanen te veroordelen. Dat meldt de woordvoerder van de Poolse ambassadeur in Den Haag aan NRC Handelsblad.

“De kwestie ligt nog steeds op tafel. Onze boodschap is onverminderd van kracht.” - woordvoerder Poolse ambassadeur

Gisteren sloegen de ambassadeurs van tien landen in Midden- en Oost-Europa alarm met een open brief, gecoördineerd door de Poolse ambassade, aan “de Nederlandse samenleving en haar politieke leiders.” De ambassadeurs vinden het meldpunt discriminatoir en denigrerend.

Rutte weigert zich te distantiëren

Rutte bleef gisteren bij zijn weigering zich te distantiëren van het meldpunt. Tot ergernis van de oppositiepartijen, die hem tijdens het wekelijkse vragenuur ter verwantwoording riepen, zei hij:

“Ik ga niet bij elk stuk rood vlees dat Wilders de arena in slingert, reageren. [...] Ik maak hier volstrekt duidelijk dat de site niet van ons is. Laten we het niet te groot maken.”

Wilders verbaasd over ophef

Wilders toonde zich gisteren verbaasd over de ophef. De brief van de ambassadeurs vindt hij “kleinzielig”. Wilders:

“Waar bemoeien ze zich mee? Ik zou zeggen, richt je op je eigen land. Wij gaan inventariseren wat een aantal van uw landgenoten voor overlast en verdringing zorgen.”

De tien ambassadeurs hebben vrijdagmiddag een gesprek met minister Rosenthal. De diplomaten vrezen dat de kwestie daarmee doodbloedt zonder concrete resultaten.