Polen ontevreden met reactie Rutte op meldpunt

Polen is ontevreden dat premier Mark Rutte weigert het PVV-meldpunt voor klachten over Midden- en Oost-Europeanen te veroordelen. „De kwestie ligt nog steeds op tafel”, zegt de woordvoerder van de Poolse ambassadeur in Den Haag. „Onze boodschap is onverminderd van kracht.”

Gisteren sloegen de ambassadeurs van tien landen in Midden- en Oost-Europa alarm met een open brief aan „de Nederlandse samenleving en haar politieke leiders”. Zij vinden het PVV-meldpunt op internet, waar ‘overlast en vervuiling’ van migranten uit Midden- en Oost-Europa gemeld kan worden, discriminatoir en denigrerend. De Poolse ambassade coördineerde deze actie. Het komt zelden voor dat diplomaten zich in het openbaar zo uitspreken over kwesties in een gastland. Rutte zei gisteren in de Tweede Kamer dat de tien ambassadeurs vrijdagmiddag een gesprek hebben met minister Rosenthal (Buitenlandse Zaken, VVD).

Rutte bleef gisteren bij zijn weigering zich te distantiëren van het meldpunt. Hij zei niet elke keer te willen reageren als de PVV „een stuk rood vlees in de arena gooit”, ook niet nu er internationale ophef is ontstaan. In plaats daarvan legde Rutte de Kamer uit hoe het kabinet tegen arbeidsmigratie uit Oost-Europa aankijkt. „Er zijn veel positieve aspecten aan, maar ook negatieve.”

Daarmee kwam hij tegemoet aan de wens van het CDA. Die vond dat Rutte zich na de ontstane commotie duidelijker moest uitspreken over het nut van arbeidsmigratie. CDA-fractievoorzitter Van Haersma Buma was daarom tevreden met de reactie van Rutte; binnen het CDA wordt wel gezegd dat Rutte te veel vasthoudt aan de lijn die hij als VVD-leider heeft ingezet, namelijk zo weinig mogelijk op de PVV reageren.

Wilders toonde zich gisteren verbaasd over de ophef. De brief van de ambassadeurs vindt hij „kleinzielig”. „Waar bemoeien ze zich mee? Ik zou zeggen, richt je op je eigen land.” Van discriminatie is volgens hem geen sprake. „We hadden ook een meldpunt op kunnen richten voor de overlast van Canadezen in Helmond, maar dan hadden zich niet zoveel mensen gemeld.” Volgens de PVV zijn al ruim 40.000 klachten binnen.

PVV-aanhangers vinden meldpunt goed initiatief: pagina 6 en 7