Oranje op ranglijst ingehaald door directe tegenstander Duitsland

Binnen een half jaar van één naar drie op de wereldranglijst. Het Nederlands voetbalelftal is, in aanloop naar het EK, statistisch gezien op z’n retour. Oranje is na eerder Spanje nu gepasseerd door Duitsland, komende zomer toevallig tegenstander van ‘onze jongens’.

Oranje-verdediger Joris Mathijsen in duel met spits Miroslav Klose tijdens de 3-0 verloren pot tegen Duitsland in november. Foto AFP

Binnen een half jaar van één naar drie op de wereldranglijst. Het Nederlands voetbalelftal is, in aanloop naar het EK, statistisch gezien op z’n retour. Oranje is na eerder Spanje nu gepasseerd door Duitsland, komende zomer toevallig tegenstander van ‘onze jongens’.

Elke maand publiceert de FIFA zijn klassement van beste voetballanden. Vorige maand stond die Mannschaft nog derde, wereldkampioen Spanje blijft de lijst aanvoeren.

Portugal en Denemarken ook in top 10

Oranje steeg na het halen van de WK-finale in Zuid-Afrika van 2010 naar de tweede plaats. In augustus vorig jaar werd zelfs voor het eerst in de historie de eerste plek bereikt, maar een maand later nam Spanje die positie weer over. Oranje was daarmee wel het eerste land ooit dat lijstaanvoerder was zonder ooit een wereldtitel te winnen.

Achter Nederland bezetten Uruguay en Engeland nu de plaatsen vier en vijf. Portugal en Denemarken, net als Duitsland tegenstanders van Oranje op het EK, staan respectievelijk zesde en tiende. Argentinië verdwijnt uit de top tien en staat nu elfde.

Lijst beslaat resultaten van vier jaar

Al teveel betekenis moet er ook niet aan worden ontleend: de ranglijst komt tot stand door het meten van de resultaten van de afgelopen vier jaar. Het afgelopen jaar telt voor 100 procent, het jaar daarvoor voor 50. Resultaten van het derde en vierde jaar worden voor respectievelijk 30 en 20 procent meegeteld.

Over de actuele status van Bert van Marwijks troepen zegt het dus niet veel, al komt de inhaalactie van Duitsland overeen met de ontluisterende 3-0 nederlaag die het Oranje toediende in november.

Zambia maakt een flinke sprong op de wereldranglijst. De winnaar van de Afrika Cup stijgt van de 71e naar de 43e plaats. Verliezend finalist Ivoorkust klimt van de achttiende naar de vijftiende stek.

    • Jules Seegers