Onaangenaam grillige zwerfkat

Nick. Regie: Fow Pyng Hu. Met: Merijn de Jong, Luna Meijovic, Marcel Hensema, Elisa Beuger. In: 2 bioscopen.

Nick is in zeker opzicht een filmisch experiment: kan een toeschouwer, zelfs de meest inlevende, zich verplaatsten in een onaangenaam, onaangepast personage dat zich grillig gedraagt?

Titelfiguur Nick is een schrik voor zijn omgeving. Hij beledigt zijn baas, eigenaar van het restaurant waar hij als kok werkt, haalt met zijn onvoorspelbare gedrag zijn vriendin het bloed onder de nagels vandaan en doet geen enkele moeite aardig te zijn tegen zijn collega’s en vrienden.

De tussen narcisme en zelfhaat zwevende Nick lijkt nogal met zichzelf in de knoop te liggen. Zijn botte directheid kan opeens plaatsmaken voor een gekwetste blik. Waarna hij weer demonstratief in een hoekje gaan zitten mokken als hij niet genoeg aandacht krijgt.

Nick heeft een band met dieren, zoals een buurkatje en een ontsnapt paard. Hij is zelf ook een soort zwerfkat, zonder plek op de wereld, verloren. Soms wild, soms aanhankelijk.

Regisseur Fow Pyng Hu, die eerder de filmhuisfilms Jackie (2000) en Paradise Girls (2004) maakte, wilde in zijn derde film zijn fascinatie voor gecompliceerde figuren zoals Nick kwijt. Mensen oordelen snel, op basis van een eerste indruk worden anderen ingedeeld.

Nick is een pleidooi om beter naar iemand te kijken en het oordeel langer uit te stellen.

    • André Waardenburg