Geen meerderheid voor parlementair onderzoek misbruik RK-kerk

Een motie van de PvdA, de SP en Groenlinks, waarin wordt gepleit voor een parlementair onderzoek naar seksueel misbruik in de katholieke instellingen, krijgt voorlopig geen meerderheid. Dat bleek vandaag bij een debat in de Kamer over het rapport van de commissie-Deetman.

CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenbrug zei wel dat als blijkt dat de overheid bewust heeft weggekeken of anderszins een laakbare rol heeft gespeeld, zij een parlementair onderzoek zal steunen. Al twee jaar lang houden CDA en VVD zo’n onderzoek echter al tegen, schreef NRC-redacteur Joep Dohmen eerder in NRC Handelsblad:

“Wat in landen als Ierland, België, Australië en de Verenigde Staten vanzelfsprekend is – overheid en parlement onderzoeken het kindermisbruik in de Kerk – komt er maar niet van in Nederland. De oppositie vraagt al twee jaar om een eigen onderzoek door de Tweede Kamer. VVD en CDA houden dat telkens tegen.”

PvdA-Kamerlid Khadija Arib zal de motie waarin de PvdA, de SP en GroenLinks daarom aanhouden, meldt persbureau Novum. Als de komende tijd blijkt dat de overheid werkelijk steken heeft laten vallen stemmen het CDA en mogelijk ook de PVV alsnog in met het onderzoek, zo hoopt zij. Ze gaat met de twee partijen in overleg en zal de motie op een later tijdstip opnieuw indienen. “Maar er moet wel snel duidelijkheid komen”, vindt Arib.

Volgens PVV-Kamerlid Lilian Helder is een parlementair onderzoek wat haar betreft nu niet aan de orde. “Ik zie op dit moment niet welke toegevoegde waarde een parlementair onderzoek geeft”, zei ze. Liever laat ze de rol van de overheid, het Openbaar Ministerie en de politie bekijken door de commissie-Samson, die is opgericht om seksueel misbruik te onderzoeken van kinderen die door de overheid in instellingen zijn geplaatst.

‘Schijn van doofpot moet vermeden worden’
SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen begrijpt niets van de partijen die de deur naar een parlementair onderzoek gesloten houden. Gesthuizen:

“Iedere schijn van een doofpot moet vermeden worden. Ik wil niet dat een instituut dat zich in verleden mogelijks schuldig heeft gemaakt aan laakbaar handelen zelf gaat kijken of daar sprake is geweest, dat moeten wij doen.”

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) liet weten dat hij geen enkel oordeel heeft over of er wel of niet een parlementair onderzoek komt. “Dat laat ik volledig aan de Kamer” zei hij. Wel wees hij erop dat in het vervolgonderzoek van de commissie-Deetman ook gekeken gaat worden naar het misbruik van meisjes in katholieke instellingen en naar fysiek geweld tegen slachtoffers.

    • Lex Boon