Misschien een nieuw record

In a picture taken on February 9, 2012, Chandra Bahadur Dangi, a 72-year-old Nepali who claims to be the world's shortest man at 56 centimetres (22 inches) in height, stands near his home in Reemkholi village, Dang district, some 540 kilometres southwest of Kathamandu. Pilloried by neighbours, laughed at in freakshows and spurned by the women he admired from afar, Chandra Bahadur Dangi has always seen his tiny stature as a curse. But the 72-year-old Nepali, who claims to stand at just 56 centimetres (22 inches), is on the brink of life change as significant as a lottery win as experts prepare to test his claim to be the shortest man in history.AFP PHOTO/Prakash MATHEMA AFP

Chandra Bahadur Dangi is 56 cm lang en weegt 12 kilo. Daarmee is hij mogelijk de kleinste man ter wereld. Dangi, hier gefotografeerd op de trappen voor zijn huis in Rheemkoli, een dorp 540 kilometer ten zuidwesten van Kathmandu in Nepal, zag zijn formaat tot voor kort als een vloek.

Maar vertegenwoordigers van Guinness World Records hebben aangekondigd af te reizen naar de vallei waar de 72-jarige Nepalees woont om te bepalen of hij aanspraak kan maken op de titel ‘kleinste man ter wereld’. Die titel is nu in handen van de Filippijn Junrey Balawing, 59,93 cm lang. Hij nam de titel vorig jaar over van Dangi’s landgenoot Khagendra Thapa Magar (67 centimeter). Sindsdien werd Magar een bekende figuur door tv-shows en andere publieksevenementen.

De Nepalese televisie toonde de eerste beelden van Dangi, in Zuid-Nepal al lokaal bekend, in de eerste week van februari. Op de beelden verklaarden familieleden dat Dangi altijd in goede gezondheid heeft verkeerd en nog nooit een dokter heeft bezocht.

Als Dangi inderdaad de nieuwe titelhouder wordt – en 56 centimeter lang is – maakt hem dat niet alleen de kleinste man ter wereld, maar ook de kleinste man aller tijden. Op dit moment staat dat record nog op naam van de Indiër Gul Mohammed. Hij leefde van 1957 tot 1997 en mat 57 centimeter.