Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politiek

Leers verdedigt PVV-meldpunt tegenover Europese collega’s

Minister voor Immigratie Leers verdedigt het omstreden PVV-meldpunt tegenover zijn Oost-Europese collega’s. Leers kondigde vanmiddag aan uit te gaan leggen dat de PVV met het meldpunt voor overlast door Oost-Europeanen niemand in de hoek heeft willen zetten.

Minister voor Immigratie Leers verdedigt het omstreden PVV-meldpunt tegenover zijn Oost-Europese collega’s. Leers kondigde vanmiddag aan uit te gaan leggen dat de PVV met het meldpunt voor overlast door Oost-Europeanen niemand in de hoek heeft willen zetten.

Volgens hem wil de PVV met het meldpunt slechts problemen met arbeidsmigranten inventariseren en aan de kaak stellen. “Maar het zou niet mijn initiatief zijn.” Leers reist begin maart naar Polen waar hij zijn collegaminister ontmoet. “Ik zal daar uitleggen dat de website geen initiatief is van de regering”, aldus Leers vanmiddag tijdens een debat in de Tweede Kamer.

Oppositie spreekt van ‘beschamende reactie’ van minister

De opmerking van Leers dat de PVV slechts problemen in kaart wil brengen zette kwaad bloed bij de oppositie, zo meldt persbureau Novum vanmiddag. GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi sprak van een “beschamende reactie” en ook PvdA-Kamerlid Diederik Samsom vroeg zich verbaasd af of Leers werkelijk van plan was om in het buitenland uit te gaan leggen dat de PVV het goed bedoelt.

“De ophef over het meldpunt heeft mij niet onberoerd gelaten”, zo zei Leers in de Kamer. “Men heeft zich in de hoek gezet gevoeld.” Hij doelde hiermee op de open brief van tien ambassadeurs van Oost-Europese landen waarin ze de Nederlandse regering opriepen om afstand te nemen van het meldpunt.

Premier Rutte weigerde gistermiddag om in de Tweede Kamer expliciet afstand te nemen van het PVV-meldpunt. “De specifieke actie van de website komt niet van mij. Ik ga niet elke actie van een politieke partij becommentariëren”, zo zei Rutte. Polen liet vanochtend weten ontevreden te zijn met de reactie van Rutte.