Kremlin breidelt protestzender radio Echo

Twee weken voor de Russische presidentsverkiezingen lijkt het Kremlin de invloedrijke en kritische radiozender Echo Moskvy aan banden te willen leggen. De eerste stap daartoe werd gisteren gezet, toen mede-eigenaar Gazprom Media, onderdeel van staatsenergiebedrijf Gazprom, twee leden van de Raad van Bestuur ontsloeg. Uit protest stapten vervolgens twee andere directieleden op: hoofdredacteur Aleksej Venediktov en zijn plaatsvervanger Vladimir Varfolomejev.

Vier van de negen plaatsen in de directie zijn nu onbezet. Van de resterende directeuren zijn twee afkomstig van Gazprom Media en een van Echo Moskvy. Eind maart kiezen de aandeelhouders van de zender, voor 34 procent eigendom van zijn medewerkers en voor 66 procent van Gazprom Media, nieuwe directieleden.

Volgens hoofdredacteur Venediktov is de onverwachte maatregel bedoeld om de verslaggeving van de presidentsverkiezingen van 4 maart te beïnvloeden ten gunste van de regering. Venediktov maakte vandaag verder bekend dat hij vanochtend te horen heeft gekregen dat hij zich moet melden bij justitie voor verhoor. Een inwoner uit het vijfhonderd kilometer verderop gelegen Tambov zou hebben geklaagd dat de arbowet bij de Echo Moskvy wordt geschonden.

Samen met de krant Novaja Gazeta geldt Echo Moskvy als het meest kritische nieuwsmedium van Rusland. Dagelijks luisteren er zo’n 2,7 miljoen mensen naar. De zender is een belangrijke informatiebron voor de huidige protestbeweging. Tijdens de parlementsverkiezingen van december werd de website van Echo Moskvy door hackers lamgelegd.

Wie opdracht heeft gegeven tot het ontslag van de directeuren is onduidelijk. Het lijkt het erop dat Gazprom het Kremlin heeft willen behagen, nadat premier Poetin enkele weken geleden tijdens een bijeenkomst met hoofdredacteuren Venediktov aanviel omdat diens zender „dag en nacht diarree over mij uitstort.”

Oud-Sovjetleider Michail Gorbatsjov zei gisteravond op Radio Svoboda ervan overtuigd te zijn dat het Kremlin achter de maatregel zit. Hij noemde de stap „een klap in het gezicht van de publieke opinie” en een „schande voor de hele samenleving.”