Kortkolom kunst

Steun voor Groninger Museum van provincie

Groningen. De provincie Groningen is bereid een half miljoen euro te geven aan het Groninger Museum. Het geld is bedoeld als bijdrage in de reorganisatie en een eventueel sociaal plan. „We vinden het belangrijk dat er straks een professionele en artistiek-inhoudelijk sterke organisatie staat”, zegt een woordvoerder. Eerder besloot de gemeente Groningen het museum een eenmalige bijdrage van 1,9 miljoen te geven. Het Groninger Museum is technisch failliet en kampt met een schuld van 4,3 miljoen. De gemeente Groningen is de grootste schuldeiser en heeft nog 3,5 miljoen te goed, deels als huurachterstand. De Groningse cultuurgedeputeerde Piet de Vey Mestdagh (D66) vindt overigens dat de gemeente ten minste 2,3 miljoen zou moeten bijdragen om een groot deel van de schulden te saneren. Verder zou de gemeente een miljoen extra moeten reserveren om toekomstige problemen op te vangen. Pas dan zou het museum een stevige financiële basis voor de toekomst hebben. Provinciale Staten moeten overigens nog instemmen met de bijdrage van vijf ton. De provincie is niet bereid een aangekondigde korting van 3,6 ton op een subsidie van 1,2 miljoen uit te stellen. Dit stelde adviesbureau HEC in een onderzoeksrapport eerder voor. (NRC)

Ierse acteur David Kelly (82) overleden

De Ierse acteur David Kelly is op 82-jarige leeftijd overleden. Hij stierf na een kort ziekbed. Een van de bekendste rollen van de acteur was die van grootvader in Tim Burtons Charlie and the Chocolate Factory. De in Dublin geboren Kelly was vijftig jaar actief als acteur. In 1999 leverde zijn rol in de komedie Walking Ned hem een nominatie voor een Screen Actor’s Guild Award op. Zes jaar later kreeg hij een oeuvreprijs tijdens de Ierse Film and Television Awards. Hij speelde ook in tv-series. Zo was Kelly in eigen land bekend van het historische drama Strumpet City met Peter O’Toole en Peter Ustinov. Hij had ook een rolletje als aannemer in een aflevering van Fawlty Towers. (Novum)

12.500 mensen op beurzen Rotterdam

Rotterdam. De nieuwe kunstbeurs Raw Art Fair in Rotterdam heeft evenveel bezoekers getrokken als de officiële kunstbeurzen Art Rotterdam en Object Rotterdam. Bij alle drie de beurzen kwamen 12.500 mensen kijken. Volgens de organisatie van Art Rotterdam en Object Rotterdam was het bezoekersaantal dit jaar iets lager dan vorig jaar, omdat veel mensen gingen schaatsen en wegens vertragingen op het spoor. Niettemin werd er op de beurzen veel verkocht. Galerie Torri uit Parijs verkocht op de eerste dag van Art Rotterdam binnen vijf minuten al zijn werk aan een belangrijke Nederlandse verzamelaar. Bij Object Rotterdam verkocht galerie Judy Straten onder meer de Book Stool van Richard Hutten uit 2008 voor 12.500 euro aan een particuliere verzamelaar. Op de Raw Art Fair werden ook goede zaken gedaan. (NRC)

Madonna beschuldigd van plagiaat door ‘fan’

Rotterdam. De platenmaatschappij van de Braziliaanse popster Joao Brasil overweegt een rechtszaak tegen Madonna aan te spannen. Dit omdat het bedrijf van mening is dat het refrein in Madonna’s nummer Gimme All Your Luvin gebaseerd is op Brasils nummer L.O.V.E. Banana. Brasil staat niet helemaal achter het dreigement van zijn platenmaatschappij, want hij is een groot fan van Madonna. „Ik zou het liever zo laten, het laatste wat ik kan gebruiken is een ruzie met Madonna”, aldus Brasil. Madonna zong Gimme All Your Luvin voor het eerst tijdens de pauze van de Amerikaanse Super Bowl op 5 februari. Na het optreden volgde kritiek omdat M.I.A., die in het nummer rapte, haar middelvinger opstak. (NRC)