Kortkolom binnenland

Criminele jongeren krijgen enkelband

Rotterdam. Jongeren die zijn veroordeeld voor een zwaar vergrijp krijgen vanaf de komende zomer een elektronische enkelband. Jeugdzorg Nederland wil de enkelband gebruiken om veroordeelde jongeren te leren zich te houden aan afspraken die met hen zijn gemaakt, bevestigde een woordvoerder vandaag. De band kan een alternatief worden voor celstraf en kan onder meer worden gebruikt om te controleren of de jongeren wegblijven bij het huis van een slachtoffer of een hangplek. Het middel wordt alleen bij veelplegers en na zware vergrijpen, zoals een overval, ingezet. De jongeren moeten minstens 15 jaar oud zijn. Uit proeven in Utrecht, Ede en Groningen concludeert Jeugdzorg dat de enkelband alleen zin heeft als de jongeren zelf willen veranderen. (Novum)

Sietske H. werkt toch mee aan onderzoek

Leeuwarden. Sietske H. wil toch meewerken aan een onderzoek naar haar geestelijke gesteldheid. Dat heeft haar advocaat laten weten aan Omroep Friesland. Eind vorig jaar besloot het gerechtshof in Leeuwarden nog geen uitspraak te doen in de zaak. H. wordt ervan verdacht haar vier pasgeboren baby’s om het leven te hebben gebracht. Ze weigerde tot nog toe medewerking aan psychologisch onderzoek in het Pieter Baan Centrum, uit vrees voor tbs. Het hof kon daardoor geen goed beeld van haar krijgen. Dat ze nu wel meewerkt, komt volgens haar advocaat omdat ze wil weten waarom ze haar baby’s heeft gedood. (Novum)

Arrestaties in Den Haag voor mensenhandel

Den Haag. Twee Hongaren van 27 en 38 jaar zijn gisteren in Den Haag aangehouden wegens mensenhandel. Ze hebben vermoedelijk maandenlang jonge landgenotes uitgebuit en in de Haagse prostitutie laten werken, meldde justitie vandaag. Twee Hongaarse vrouwen hebben aangifte gedaan tegen de beide mannen. Ze moesten naar eigen zeggen een groot deel van hun inkomsten aan hen afgeven. Een van de vrouwen zou bovendien zijn mishandeld. Vorig jaar bleek al dat in het Haagse prostitutiegebied vrouwen tegen hun wil en tegen zeer lage tarieven in de prostitutie werken. (Novum)

26 nieuwe tips over ontvoering vijfjarige

Rotterdam. De politie heeft gisteravond 26 tips ontvangen over de ontvoering van een 5-jarig meisje in Oudenbosch. De tips worden onderzocht, meldde een woordvoerder van de politie vandaag. In totaal heeft de politie nu ruim honderd tips binnengekregen. De dader en de lichtblauwe auto waarin hij het meisje meenam, zijn nog spoorloos. De zaak werd gisteravond behandeld in het televisieprogramma Opsporing Verzocht. Het slachtoffer werd vorige week seksueel misbruikt tijdens de ongeveer een uur durende ontvoering. (Novum)