Kort nieuws Buitenland

Italiaanse OM eist vijf jaar tegen Berlusconi

Rome. Het Openbaar Ministerie heeft vanochtend een celstraf van vijf jaar geëist tegen de Italiaanse oud-premier Silvio Berlusconi. De aanklager acht bewezen dat Berlusconi de Britse advocaat David Mills 600.000 dollar heeft betaald in ruil voor het afleggen van valse verklaringen in de rechtbank. Berlusconi zou hierdoor hebben kunnen ontkomen aan een veroordeling, vanwege onder meer het omkopen van de financiële politie. De advocaten van Berlusconi hebben de rechters in de zaak Mills gewraakt, omdat ze bevooroordeeld zouden zijn. 18 februari wordt uitspraak gedaan over dit wrakingverzoek. Ook als de rechters hun werk kunnen voortzetten en Berlusconi veroordelen, zal de oud-premier niet de cel indraaien. Nog voor het hoger beroep zal deze zaak verjaren. (NRC)

Honduras: 272 doden bij brand in gevangenis

TEGUCIGALPA. Ten minste 272 gedetineerden zijn omgekomen bij een gevangenisbrand in de stad Comayagua. Dat heeft een hoofd forensisch onderzoek van de openbaar aanklager vandaag op de radio gezegd. Volgens het hoofd van het Hondurese gevangeniswezen, Danilo Orellana, brak de brand dinsdagnacht uit, tachtig kilometer ten noorden van de hoofdstad Tegucigalpa. De woordvoerder van de brandweer in Comayagua zei dat hij „helse taferelen zag tijdens het blussen van de brand. Veel gedetineerden zijn „levend verbrand of gestikt in hun cel”. (AP)

Minister Oeganda valt homoconventie binnen

Kampala. De Oegandese minister van Ethiek is, vergezeld door de politie, een bijeenkomst van homo-activisten binnengevallen en heeft geprobeerd om de organisator te arresteren. Dat melden een Oegandese krant en een Britse mensenrechtenorganisatie. Minister van Ethiek en Integriteit Simon Lokodo zei dat de bijeenkomst „illegaal” was en gaf de aanwezigen de opdracht het hotel vlakbij de hoofdstad te verlaten. De inval komt enkele dagen nadat een controversiële homowet opnieuw naar het parlement is gestuurd. Het voorstel beoogt de straf voor ‘homoseksuele daden’ te verhogen van 14 jaar cel naar levenslang. De clausule om de doodstraf hiervoor in te voeren is geschrapt. (BBC, AP)

‘Guatemala overweegt drugs te legaliseren’

Guatemala Stad. Gezien het onvermogen van de Verenigde Staten om het gebruik van verdovende middelen te verminderen, heeft Guatemala geen andere keuze dan de legalisering van het vervoer en gebruik van drugs te overwegen. Dat heeft de president van Guatemala, Otto Perez Molina, gezegd in een interview. Het is een opmerkelijke wending voor de nieuwe president, die tijdens zijn verkiezingscampagne beloofde dat hij met harde hand zou optreden tegen de misdaad. Hij wil volgende maand bij een top van Centraal-Amerikaanse regeringsleiders steun winnen voor legalisering. (AP)

Britse parlementariërs bezoeken de Falklands

Rotterdam. Britse parlementsleden zullen in maart een bezoek brengen aan de Britse legermacht op de Falklandeilanden. Dat meldde de Britse krant The Times vanochtend. Het is dan ongeveer dertig jaar geleden dat Argentinië de eilandengroep binnenviel. Argentijnse oorlogsveteranen noemde het bezoek „nóg een provocatie”. De afgelopen weken liep de spanning tussen Argentinië en Groot-Brittannië hoog op. Sinds vorige maand weigert Argentinië schepen die onder de vlag van de Falklandeilanden varen. Het is de eerste keer sinds 1999 dat parlementariërs de Falklands bezoeken, maar dit houdt volgens hen geen verband met de hernieuwde spanning. (NRC)