Verhagen: tijdelijke steun Nedcar bij serieuze overnamekandidaat

Werknemers van NedCar verzamelden zich vorige week voor het hoofdkantoor om te demonstreren tegen de sluiting van de autofabriek in Born. Foto Reuters / Michael Kooren Foto Reuters / Michael Kooren

Het kabinet is bereid Nedcar tijdelijke steun te geven, als er een serieuze overnamekandidaat is met een goed plan. Dat heeft minister van Economische Zaken Verhagen vanavond gezegd tijdens een debat in de Tweede Kamer over de toekomst van de met sluiting bedreigde autofabriek in Born.

Verhagen wilde niet zeggen wat de steun van de overheid kan inhouden, om onderhandelingen met eventuele overnamekandidaten niet te beïnvloeden. Hij herhaalde dat de staat Nedcar niet zelf zal overnemen. “Participatie door de overheid sluit ik uit. De overheid is geen goede ondernemer”, aldus de minister volgens persbureau Novum.

Verschillende partijen hadden gevraagd of de deeltijd-ww niet kan worden opengesteld voor Nedcar. Volgens minister van Sociale Zaken Kamp is dat geen optie. De regeling is niet bedoeld voor één bedrijf. Bovendien bestaat het risico dat het toch niet tot een overname komt. Werknemers komen dan alsnog op straat te staan en hebben geen recht meer op ww.

Verhagen: verschillende bedrijven hebben zich voor overname gemeld

Volgens Verhagen hebben zich al bedrijven gemeld die meer willen weten over de mogelijkheden van een overname. Hij wilde niet zeggen welke. Of de interesse serieus is, blijkt pas als er duidelijkheid is over de voorwaarden van een eventuele overname. De minister gaat volgende week naar Japan. Hij spreekt daar onder anderen met de topman van Mitsubishi, om aan te dringen op een goed sociaal plan voor de werknemers van Nedcar. Ook wil Verhagen dat Mitsubishi alle medewerking verleent bij een eventuele overname van de autofabriek in Born.

De PvdA en de ChristenUnie vinden dat premier Rutte mee moet naar Japan om de boodschap extra kracht bij te zetten. Verhagen zei dat niet nodig te vinden, maar beloofde dat Rutte zich met de kwestie zal bemoeien als de druk op Mitsubishi moet worden verhoogd.

    • Pim van den Dool