Janssen baart draak

Janssen baart draak

Bringing Up Bobby. Regie: Famke Janssen.

dvd speelfilm

Bringing up Bobby, het regiedebuut van actrice Famke Janssen, werd zo weifelend gebracht dat het wel goed fout moest zitten. En inderdaad: wat een draak. Janssen strikte vrij grote namen – actieheldin Mila Jovovich, Bill Pullman – voor haar verhaal over de Oekraïense Olive die in Oklahoma steelt en zwendelt om haar zoontje Bobby een betere toekomst te bezorgen. Maar voedt haar moederliefde Bobby niet op tot een crimineel? Is hij niet beter af bij een truttig, maar steenrijk echtpaar?

Met die basisplot is weinig mis. Dat Bringing Up Bobby zo’n sof is, ligt aan Janssens gebrek aan finesse en talent als regisseur. Alles is houterig, toondoof en onecht: scènes, dialogen, situaties, personages, relaties. Jovovich is een actrice met présence, maar geen gevoel voor maat. Janssen moedigt haar excessen aan, zodat elk drama verzuipt in glycerinetranen. Tenenkrommend om Jovovich overspannen te zien rond huppelen als superleuke mama, Bobby met adorerende puppyogen op haar hielen. En dan dat Oostblokaccent: oei.

Bringing Up Bobby zet alles gênant dik aan, humor én drama. Neem het omslagpunt: Olives arrestatie. Dat gaat in slowmotion, met close-up van handen die ruw uiteen worden getrokken en jammerkreten overstemd door tragische muziek. Denkt Janssen hier soms dat ze Schindler’s List maakt? Nee, regisseren kan ze beter overlaten aan zus Antoinette Beumer.

    • Coen van Zwol