Is ome Ger haar echte vader?

DNA OnbekendNed. 1, 20.30 - 21.20 uur

Aan het begin van elke aflevering van NCRV-programma DNA Onbekend komt een stelling prominent in beeld: ‘één op de tien kinderen heeft eigenlijk een andere vader of moeder’. Een wijdverbreid misverstand, dat door het programma nu al drie seizoenen op rij herhaald wordt.

In DNA Onbekend krijgen kandidaten die twijfelen over hun ouders de kans met een DNA-test ‘voor eens en altijd een einde te maken aan een leven vol onduidelijkheid’. Dat het probleem niet bij 10 procent van de mensen voorkomt, maar in werkelijkheid bij 2 tot 3 procent doet er even niet toe. Laten we niet flauw doen: het blijft televisie.

Vandaag volgt het programma onder meer Ingrid Poortman. Poortman is slachtoffer van de vaakst voorkomende vorm van wat in de wetenschap ‘non-paterniteit’ heet: moeder heeft een buitenechtelijke verhouding, kind gaat twijfelen aan de vader. Haar ‘vader’ „ziet altijd overal problemen. En zo ben ik niet”, vertelt ze. Misschien is ‘ome Ger’ wel haar echte vader. Is haar zus Toos wel haar echte zus? Twijfels.

Het programma graaft heel diep. Gesprekken over ‘verborgen laatjes in hun geheugen’ aan de eettafel en op de bank met presentatrice Caroline Tensen. Veel zwart-wit foto’s en indringende pianomuziek op de achtergrond.

Als op het moment suprême Caroline Tensen van een kaartje in de studio de uitslag van de DNA-test voorleest, blijkt er eigenlijk niets aan de hand. Voor niks zorgen gemaakt.

Stijn Bronzwaer

    • Stijn Bronzwaer