‘Iran stopt olie-export naar Europa’ - ministerie van Olie ontkent

De Iraanse staatstelevisie heeft vandaag bericht dat Iran de olie-export naar zes Europese landen zou hebben gestopt. Het zou gaan om de olie-export naar Nederland, Frankrijk, Portugal, Spanje, Italië en Griekenland. Het Iraanse ministerie van Olie ontkent het bericht inmiddels.

Olieraffinaderij in Griekenland. 14 procent van de door Griekenland geïmporteerde olie is afkomstig uit Iran, dat nu zijn olie-uitvoer naar Griekenland en vijf andere Europese landen zou hebben gestaakt. Foto Reuters / Yiorgos Karahalis

De Iraanse staatstelevisie berichtte vandaag dat Iran de olie-export naar zes Europese landen zou hebben gestopt. Het zou gaan om de olie-export naar Nederland, Frankrijk, Portugal, Spanje, Italië en Griekenland. Het Iraanse ministerie van Olie ontkent het bericht inmiddels.

Buitenlandredacteur Carolien Roelants hield na de bekendmaking van de boycot op de Iraanse staatstelevisie direct een slag om de arm - nog voordat het ministerie van Olie het bericht ontkende. Mocht het waar zijn, dan zouden landen in Zuid-Europa volgens Roelants inderdaad een groot probleem hebben. “Maar Iran heeft dergelijke dingen al vaker geroepen en ze vervolgens al snel weer ontkracht.”

Vooral Griekenland, Spanje en Italië afhankelijk van Iraanse olie

De Europese Unie kondigde begin dit jaar een olieboycot aan, maar wilde die pas deze zomer in laten gaan. Europa wilde met de aangekondigde boycot bereiken dat Teheran zijn omstreden nucleaire programma staakt.

Met een exportstop zou Iran de Europese boycot voor zijn. En dat zou vooral in Zuid-Europa voor grote problemen kunnen zorgen. Vooral voor Griekenland zou een Iraanse exportstop desastreus zijn. Nederland is niet erg afhankelijk van Iraanse olie (slechts 2 procent van onze olie-import), maar dat is anders voor Italië (13 procent), Spanje (13 procent) en vooral Griekenland (14 procent).

Vooral om de (door de eurocrisis) verzwakte economieën van deze landen niet te veel extra te schaden werd besloten de olieboycot pas later dit jaar in te laten gaan.

Buitenlandredacteur Chris Hensen schreef enkele weken terug al in onze krant:

“Niet toevallig zijn Italië, Spanje en Griekenland de belangrijkste Europese afnemers van Iraanse olie. Ze zijn goed voor 500.000 van de circa 600.000 vaten die de EU dagelijks uit Iran importeert. Hun economieën verkeren in crisis. Het plotseling stilvallen van de aanvoer zou desastreus zijn. Griekenland, waaraan niemand meer geld wil lenen, mag in Iran nog steeds olie kopen tegen ronduit vriendelijke aflosvoorwaarden.”

Saoedi-Arabië aangewezen land om extra olie aan Griekenland te leveren

In het geval Iran zijn olie-export naar Zuid-Europa zou staken, moeten landen als Spanje, Italië en Griekenland zich plotseling tot andere olieleveranciers wenden. De meest logische keuze lijkt dan Saoedi-Arabië. Roelants:

“Iran is de grote vijand van Saoedi-Arabië. Dat land zal dus graag wat extra olie oppompen om Iran dwars te zitten. Maar het is natuurlijk de vraag of Saoedi-Arabië Griekenland dezelfde gunstige betalingsvoorwaarden wil verlenen als Iran nu doet.”

Iran vult onderzoeksreactor met zelf gemaakte splijtstofstaven

Het Iraanse staatspersbureau IRNA kondigde ondertussen vandaag ook aan dat Iran is begonnen met het vullen van een onderzoeksreactor in Teheran met zelf vervaardigde splijtstofstaven.

Iran gaat hiermee rechtstreeks in tegen de wens van westerse landen, die juist hun sancties hadden aangekondigd om het regime in Teheran ertoe te bewegen zijn atoomprogramma op te geven. De sancties en de aangekondigde olieboycot van de Europese Unie waren gericht op het stoppen van het nucleaire programma van Iran.

Iran heeft vandaag in een officiële brief laten weten dat het wel bereid is om de gesprekken over zijn nucleaire programma met de Europese Unie te hervatten.