Ik had het gevoel dat ik niet al te hoge eisen kon stellen

Naam: Gwendolyn (34)Opleiding: biochemie, Hogeschool UtrechtOude functie: laboratorium- en onderzoeksmedewerker bij een farmaceutisch bedrijf. Oude salaris: 1.734 euro bruto voor 24 uur in de weekNieuwe functie: datamanager bij klinisch onderzoeksinstituut (sinds juni 2011). Salariswens: minimaal gelijk aan oude salaris, 24-uurs contractNieuwe salaris: 1.931 euro bruto voor 24 uur in de week

Voor

Waarom zocht je een nieuwe baan?

„Mijn oude functie hield op te bestaan. Mijn oude werkgever, een internationaal farmaceutisch bedrijf, besloot in september 2010 om de hele onderzoeksafdeling in Nederland op te heffen. Daarmee gingen ruim 500 banen verloren, waaronder de mijne. Dat besluit zou ingaan in april 2011, dus had ik ruim een half jaar om naar een nieuwe werkplek om te kijken. Daarbij werd ik goed begeleid en ondersteund door mijn toenmalige werkgever. Ik kreeg ruim 4.000 euro mee voor omscholing. Daarnaast schakelde het bedrijf een outplacementbureau in voor de begeleiding. Maar ik ben vooral zelf flink actief geweest met solliciteren.”

Hoe verliep de sollicitatieprocedure?

„Het ging allemaal razendsnel. Binnen anderhalve week na versturing van mijn brief werd ik uitgenodigd op gesprek. Dat ging alleen over de inhoud, we hebben het niet over salaris gehad. Het gesprek liep op zich goed, maar ik was toch verrast toen ik een dag later werd gebeld met de mededeling dat ze me wilden aannemen, mits we overeenstemming konden bereiken over de arbeidsvoorwaarden. Tijdens het gesprek had ik namelijk de indruk gekregen dat mijn werkervaring niet genoeg aansloot op de functie-eisen. Het tweede gesprek zou gaan over salaris en arbeidsvoorwaarden. Mijn wens was minimaal mijn oude salaris.”

    • Tobias Reijngoud