Humor kan je (nog) niet overlaten aan algoritmes

De man die wanhopig zijn hond roept? Een botsing tussen een antilope en een fietser? Nee, volgens Google is onderstaande video de allergrappigste op YouTube.

Niet heel hard moeten lachen? Dat kan. Het is namelijk een algoritme van Google die deze video, waarin een man op onhandige wijze een tomaat aan touwtje van het plafond probeert te krijgen, classificeert als de meest geestige video die er op dit moment is. En dat algoritme is nog niet verfijnd genoeg.

Wel is een researchgroep van Google volop aan het experimenteren met deze algoritmes, zo schrijven de onderzoekers van Google Research. Er zijn namelijk genoeg indicatoren in Youtube-video’s die kunnen aangeven of een video potentieel grappig is. Uiteraard of de video in de categorie ‘comedy’ is geplaatst, maar ook schokkerige camerabeelden, gelach en reacties van bezoekers zoals ‘hahaha’, ‘lol’, ‘lmao’ en ‘rofl’ bepalen een deel van de mate van grappigheid.

Door video’s op die aspecten, en vele anderen, te screenen kunnen de algoritmes van Google aangeven of een video geestig is. Het lukt echter nog niet goed om te zeggen of de ene video ook daadwerkelijk grappiger is dan de andere. Daar zijn toch levende wezens voor nodig, aldus de onderzoekers. Daarom hebben ze Google’s Comedy Slam in het leven geroepen, waar ze graag gebruik maken van de menselijke kwaliteiten van de bezoekers.

    • Lex Boon