Het is nu officieel: Sarkozy wil tweede termijn als president

Sarkozy maakte vanavond op de Franse televisie officieel bekend dat hij opnieuw kandidaat is voor het presidentschap. Foto AFP / Lionel Bonaventure

Nicolas Sarkozy wil opnieuw president van Frankrijk worden. Dat heeft hij vanavond officieel bekend gemaakt op de Franse televisie.

Sarkozy liet tegelijkertijd op zijn Twitteraccount, die hij vanochtend lanceerde, weten dat hij weer kandidaat is:

Twitter avatar NicolasSarkozy Nicolas Sarkozy “Oui, je suis candidat à l’élection présidentielle”

http://www.youtube.com/watch?v=HBTQk8Yb7yM

In een toelichtende tweet stelt Sarkozy dat het niet opnieuw streven naar het vertrouwen van de Fransen “plichtsverzuim” zou zijn. Op de tv-zender TF1, waar hij zijn officiële bekendmaking deed, stelde hij dat zijn tweede termijn anders zal worden dan zijn eerste, twittert onze correspondent Dirk Vandenberghe vandaag:

Twitter avatar dirkvdberghe dirk vandenberghe Sarkozy: tweede termijn wordt anders dan eerste termijn. er moet nog meer hervormd worden

Sarkozy stelde verder op TF1 dat de hervormingen die hij als president heeft doorgevoerd effect beginnen te sorteren. Hij wees erop dat de economische groei van Frankrijk van 0,2 procent in het laatste kwartaal van vorig jaar bewijst dat zijn land op de goede weg is. Hij herhaalde zijn pleidooi dat werklozen voortaan verplicht een opleiding moeten gaan volgen. Sarkozy wil daarover een referendum uitschrijven.

Sarkozy kampt met imago van ‘president van de downgrade’

De eerste ronde van de aanstaande Franse presidentsverkiezingen vindt op 22 april aanstaande plaats. Of Sarkozy veel kansmaakt op een tweede termijn is maar zeer de vraag. In de peilingen loopt hij ruim tien procentpunten achter op de socialist François Hollande. Bovendien kleeft de laatste maanden aan Sarkozy het imago van ‘president van de downgrade’, schrijft onze Europaredacteur Mark Beunderman vandaag in NRC Handelsblad:

“De afwaardering van Frankrijk begin dit jaar, door kredietbeoordelaar Standard & Poor’s, van AAA naar AA+, tekent de laatste maanden van Sarkozy’s (eerste) termijn. Precies honderd dagen voor de eerste ronde van de presidentsverkiezingen op 22 april vindt de downgrade plaats. Het economisch sterke Duitsland van Angela Merkel behoudt de AAA-status; het is symbolisch voor de ondergeschikte positie van de Franse president in het koppel ‘Merkozy’ dat de leiding neemt in de bestrijding van de eurocrisis.”

Sarkozy heeft uit de ondergeschikte positie van Frankrijk een conclusie getrokken, zo schrijft Beunderman:

“Frankrijk moet Duitser worden: harder werken, meer produceren. Het lijkt veel op de boodschap waarmee Sarkozy in 2007 de verkiezingen won. Op tv keert hij zich opnieuw tegen het lange uitblijven van hervormingen. Maar nu is het ook zijn eigen verantwoordelijkheid. Geen president begon zo impopulair aan een campagne om herkozen te worden.”

Lees ook het artikel ‘Zo, de campagnemachine van Sarko is begonnen’ van onze internetredacteur Marije Willems.

    • Pim van den Dool