Grieken eens over extra besparingen - nieuwe EU-lening dichterbij

De Griekse minister van Financiën Evangelos Venizelos vanochtend in Athene na afloop van een ontmoeting met de Griekse president. Foto AFP / Louisa Gouliamaki

De Griekse regering heeft overeenstemming bereikt over hoe Griekenland 325 miljoen aan extra bezuinigingen kan doorvoeren. Een deal daarover tussen de drie Griekse coalitiepartijen was noodzakelijk om het land kans te laten houden over een nieuwe Europese noodlening van 130 miljard euro.

De Griekse minister van Financiën Evangelos Venizelos maakte vanavond volgens persbureau Reuters bekend dat de regering over de precieze invulling van de 325 miljoen euro aan extra bezuinigingen besloten had. Hij meldde dat de regering komende maandag met meer details over het akkoord komt.

Vergadering ministers eurolanden uitgesteld naar maandag

De ministers van Financiën van de eurolanden voerden vanmiddag telefonisch overleg over de financiële situatie van Griekenland. Eerst zouden ze een bespreking in Brussel houden, maar die vergadering werd gisteren uitgesteld naar maandag omdat Griekenland volgens de overige eurolanden nog niet voldoende duidelijk had gemaakt hoe het de toegezegde 325 miljoen euro aan extra bezuinigingen gaat regelen.

De voorzitter van de eurogroep, de Luxemburgse premier Jean-Claude Juncker, zei na afloop van het telefonische overleg van vanmiddag dat hij er “vertrouwen” in had dat “alle noodzakelijke beslissingen” over het nieuwe hulppakket aan Griekenland aanstaande maandag genomen kunnen worden. Hij stelde dat er sinds gisteren “aanzienlijke vooruitgang” is geboekt door de Grieken, maar zei ook dat er strenger toezicht op het uitvoeren van de Griekse bezuinigingsmaatregelen nodig is.

Om aan zijn financiële verplichtingen te kunnen blijven voldoen, heeft Griekenland de miljardenlening van Europa nodig. In maart moet de Griekse staat 14,5 miljard euro aan rente en aflossingen op zijn staatsobligaties betalen. Zonder de 130 miljard van de noodlening is Athene daartoe niet in staat en gaat Griekenland failliet.

    • Pim van den Dool