Geen tweede termijn voor voorzitter Wereldbank

Robert Zoellick legt eind juni zijn werkzaamheden neer. Foto AP / Carlos Osorio

Robert Zoellick, de voorzitter van de Wereldbank, stapt eind juni op. Op dat moment loopt zijn eerste termijn van vijf jaar af en hij ambieert geen tweede termijn. Dat heeft hij vandaag laten weten, meldt persbureau Reuters.

Volgens economieredacteur van NRC Handelsblad Melle Garschagen is het niet helemaal onverwacht dat Zoellick aftreedt. Garschagen:

“Er is al hardop gespeculeerd over een mogelijke opvolger van Zoellick, onder andere Hillary Clinton is vaak genoemd. Zoellick is namelijk een Republikein en hij was onderminister onder de regering van Bush. Het Witte Huis onder Obama zou een tweede termijn van hem dan ook niet steunen.”

De Wereldbank gaat nu op zoek naar een nieuwe voorzitter. De voorzitter van de Wereldbank is tot nu toe altijd een Amerikaan geweest. Garschagen:

“Dat is altijd een beetje de afspraak geweest. Het IMF, dat zich richt op de economie van het westen, wordt geleid door een Europeaan. De Wereldbank, voor alle opkomende economieën en ontwikkelingslanden, wordt geleid door een Amerikaan. De opkomende economieën en hulporganisaties hebben hier altijd al kritiek op gehad. Het zou de traditionele verhoudingen in stand houden. Ook nu zal die discussie weer losbarsten. Daar zal het vermoedelijk bij blijven, want de Westerse landen zijn ook de belangrijkste financier van de Wereldbank. En die willen dus de baas zijn.”

De Wereldbank is ‘s werelds grootste instituut voor ontwikkelingssamenwerking. De bank beschikt over de meeste geldmiddelen, doet veel onderzoek naar ontwikkelingshulp en is een belangrijke coördinator van donoren en hulpontvangers.

    • Lex Boon