Freule in rok op lange latten

Gratia Schimmelpenninck van der Oye was in 1936 de eerste Nederlandse vrouw op de Olympische Winterspelen.

Het was geen schaatsster, maar een freule op ski’s, die Nederland als eerste vrouw vertegenwoordigde op de Olympische Winterspelen. Afgelopen zondag overleed ze op 99-jarige leeftijd, Gratia Schimmelpenninck van der Oye.

Skiën deden vrouwen nog in rok, toen Schimmelpenninck van der Oye namens aan de Winterspelen van Garmisch-Partenkirchen, in 1936. Ze eindigde er als dertiende op de afdaling, in een tijd van zes minuten en vier seconde. Onderweg was de Nederlandse ‘skiloopster’ tweemaal ten val gekomen.

Een Nederlandse sportvrouw op ski’s in de jaren dertig: het was een zeldzame vertoning. Haar sportieve carrière dankte ze mede aan haar vader, baron Schimmelpenninck van der Oye, niet alleen burgemeester van Doorn, maar ook voorzitter van het Nederland Olympisch Comité tijdens de Spelen van Amsterdam (1928), zo beschreef historicus Jurryt van de Vooren in 2007 op de site sportgeschiedenis.nl.

Skiën leerde ze in het Oostenrijkse bergdorp Kitzbühel, waar ze met haar moeder woonde. Door haar trainingen met de Franse en Engelse selecties, onder meer in Davos en St. Moritz, werkte ze zich op tot internationaal niveau. Tijdens de WK van 1935 eindigde ze als zesde. Na haar actieve skiloopbaan was Schimmelpenninck van der Oye twee keer jurylid tijdens de Olympische Winterspelen.

In de jaren zeventig kreeg Schimmelpenninck van der Oye opnieuw landelijke bekendheid, nu als oprichtster van de Gratia Club voor Slankblijvers. De afslankclub verwierf grote populariteit, voordat hij in 1974 opging in de Weight Watchers.

In 1997 werd ze erelid van de Nederlandse Ski Vereniging.