Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Espresso met Mark Rutte

Premier Mark Rutte weigerde opnieuw afstand te nemen van het PVV-meldpunt voor Midden- en Oost-Europeanen. ‘De specifieke actie van de website komt niet van mij,’ zegt hij bij een espresso. ‘Ik ga niet elke actie van een politieke partij becommentariëren.’

Foto AFP / Georges Gobet

Meldpunt

Premier Mark Rutte weigerde opnieuw afstand te nemen van het PVV-meldpunt voor Midden- en Oost-Europeanen. ‘De specifieke actie van de website komt niet van mij,’ zegt hij bij een espresso. ‘Ik ga niet elke actie van een politieke partij becommentariëren.’ En wat als de PVV een meldpunt voor luie negers had geopend? ‘Ach,’ zegt de premier. ‘Dan had ik hetzelfde gedaan. Ik ga niet bij elk stuk rood vlees dat Wilders naar de Kamer stuurt reageren.’ Hij neemt een slokje espresso. ‘Laten we het niet te groot maken.’ Eurocommissaris Neelie Kroes stelt voor om een meldpunt voor blondjes te openen. ‘Ik vind het prima,’ zegt Rutte. ‘Van mij mag iedereen een meldpunt krijgen.’ Het was een grap. ‘Dan moet er ook een meldpunt komen voor eurocommissarissen met flauwe grappen.’

Tien ambassadeurs van Oost-Europese landen in Nederland hebben in een open brief hun zorgen geuit over het door de PVV in het leven geroepen meldpunt voor Midden- en Oost-Europeanen. ‘Ik heb deze tien ambassadeurs meteen aangemeld,’ zegt premier Mark Rutte. ‘Ze bezorgen mij niets dan overlast.’ Kan hij een voorbeeld noemen? ‘Ik kan wel tien voorbeelden noemen,’ antwoordt de premier. ‘Ik moet Kamervragen beantwoorden, ik moet uitleg geven aan buitenlandse collega’s en ik moet Geert Wilders te vriend houden.’