Een hoedje van Neruda op een jasje van García Márquez

Carlos Campos

De uit Honduras afkomstige modeontwerper Carlos Campos baseerde zijn herfstcollectie op een roman van Gabriel García Márquez. Eerder haalde hij de mosterd bij Pablo Neruda.

“Een erg romantisch liefdesverhaal over een man die vijftig jaar wacht om een vrouw te vertellen dat hij van haar houdt.” Aldus modeontwerper Carlos Campos (Honduras, 1972) tegenover het Spaanse persbureau EFE over Liefde in tijden van cholera, de klassieke roman van de Colombiaanse Nobelprijswinnaar Gabriel García Márquez.

So what?, zult u zeggen. Het wordt al wat interessanter wanneer Campos zegt dat García Márquez boek de bron is waar hij zijn herfstcollectie op baseerde.

Die collectie, afgelopen weekend geshowd in New York, bestaat volgens The Guardian uit veel “terracotta-, wijn- en blauwe kleuren”. Dat is te verklaren vanuit Campos’ gedachte dat ‘dat de kleuren zijn die de liefde, passie en bloed’ symboliseren. De New York Post was enthousiast, met name vanwege Campos geslaagde interpretatie van de roman. “Het is kleding die net zo poëtisch en genuanceerd is als García Márquez’ boek.”

García Márquez is niet de eerste schrijver die aan de basis staat van een collectie van Campos. Vorig jaar putte hij nog uit het leven en werk van dichter Pablo Neruda. De materialen die hij destijds voor zijn collectie gebruikte kwamen uit Uruguay, Peru en Italië, landen waar Neruda ooit woonde, terwijl de kleur van de kleding geënt was op de groene inkt waar Neruda mee schreef.

“Iedere keer probeer ik te putten uit wie ik als persoon ben”, zei Campos toen. “Deze collectie is op elke manier op Neruda geïnspireerd, van de manier waarop hij zijn hoed kantelde tot de wijze waarop hij zijn jasje droeg.”

    • Sebastiaan Kort