Drie weken 'tussenformatie' over extra bezuinigingen

Het CDA, de VVD en gedoogpartner PVV nemen vanaf 5 maart ten minste drie weken de tijd om het eens te worden over 10 miljard euro aan extra bezuinigingen. Bij deze „tussenformatie” in het Catshuis nemen de leiders van de partijen allemaal een secondant mee. Dat meldde de Volkskrant gisteren.

Premier Mark Rutte neemt Stef Blok mee bij de onderhandelingen, voor het CDA schuiven Maxime Verhagen en Sybrand van Haersma Buma aan en Geert Wilders heeft Fleur Agema naast zich zitten.

In 2010 gingen de drie onderhandelende partijen uit van een jaarlijks financieringstekort van 2,7 procent. Voor 2012 heeft het Centraal Planbureau een tekort van 4,1 procent van het bruto binnenlands product voorspeld. De precieze extra bezuiniging bovenop de 18 miljard die in het regeerakkoord is afgesproken, hangt af van de prognose van het begrotingstekort in 2013. Het CPB maakt die uiterlijk begin maart bekend. Het kabinet moet vóór half april aan Brussel laten weten hoe het zijn financiën voor 2013 op orde brengt. NRC