'Die grasmaaiende man, dat ben ik'

Amadeus, over het leven van Mozart, maakte op zanger Daniël Lohues de meeste indruk. „Mozart is nu mijn muzikale profeet.”

„Ik houd ieder jaar in mijn eentje een filmavond. Meestal in het najaar als ik aan een nieuwe plaat schrijf. Dan kijk ik de hele nacht het vaste rijtje films: Fargo, The Straight Story, Amadeus, Dances with Wolves en Legends of the Fall. The Straight Story vind ik het allermooist. Het laat zo goed het leven op het platteland zien. Die man die op reis gaat met een grasmaaier, geweldig! Daar vereenzelvig ik me mee, ik heb ook zo’n grasmaaier.

„Maar als je me vraagt naar de meest beslissende film, dan is het Amadeus over het leven van Mozart. Ik was als kind een groot Bachfan en vond Mozart te lichtvoetig. Maar door die film kwam Mozart voor mij tot leven. Daarna ben ik me meer in Mozart gaan verdiepen, nu is het mijn muzikale profeet. Het is natuurlijk heel andere muziek dan ik maak. Maar zoals laatst voor de filmmuziek van De goede dood heb ik wel gebruikgemaakt van mijn ervaringen met Mozart. Dat hoor je terug in de stukken voor de violen.

„De ijver van Mozart vind ik ook inspirerend. Als je ziet wat hij allemaal gemaakt heeft! Tegelijkertijd was hij iemand die van onderbroekenlol hield. Dat is niet te rijmen met zo’n genie en dat vond ik verrassend om te zien.

„Toen ik Amadeus voor het eerst keek verwachtte ik een slecht aftreksel van zijn biografie en van zijn muziek. Maar de film zit echt heel goed in elkaar. Het is een Hollywoodfilm, maar met veel talent gemaakt, in een stijl die is terug te voeren op opera.

„Een van de mooiste scènes is die waarin Mozart zijn Requiem dicteert aan Antonio Salieri. In de making of zag ik dat de acteurs in die scène oortjes in hadden met de muziek van Mozart. Daardoor komt het zo echt over.”

Het album ‘Gunder’ van Daniël Lohues verschijnt volgende week. T/m 16 juni speelt hij de gelijknamige theatertour.

    • Adinda Akkermans