Deetman doet opnieuw onderzoek naar misbruik

In een vervolgonderzoek wordt het misbruik van meisjes in de Rooms-Katholieke Kerk onderzocht.

De commissie-Deetman gaat opnieuw onderzoek doen naar kindermisbruik in de Rooms-Katholieke Kerk. In een vervolgonderzoek wordt het lot van meisjes en vrouwen onderzocht.

Dat meldde minister Opstelten (Justitie, VVD) gisteren in een brief aan de Tweede Kamer. Volgens Opstelten hebben de kerkbestuurders ingestemd met het aanvullend onderzoek. Het nieuwe onderzoek moet dit najaar gereed zijn.

Deetman presenteerde eind vorig jaar zijn onderzoek naar het kindermisbruik in de Rooms-Katholieke Kerk. De belangrijkste conclusies waren dat naar schatting 20.000 kinderen zijn misbruikt in katholieke internaten.

Het nieuwe onderzoek zal niet gericht zijn op het fysieke geweld dat werd toegepast in katholieke internaten. De Kerk wil niet dat dit apart onderzocht wordt. Opstelten zegt hierin geen rol voor de overheid te zien. Volgens Deetman is het mogelijk dat het aanvullend onderzoek naar misbruik van meisjes en vrouwen „ook ten aanzien van geweld nog tot nieuwe inzichten zal leiden”.

De oppositie in de Tweede Kamer vindt het nieuwe onderzoek onvoldoende. Volgens de fracties is er voldoende reden voor een eigen parlementair onderzoek. Opstelten, de regeringspartijen en de PVV willen daar tot nu toe niet aan. Vandaag debatteert de Kamer over de kwestie.

Uit het gesprek dat Opstelten had met de kerkbestuurders blijkt dat de Katholieke Kerk zich in civiele procedures, aangespannen door slachtoffers, zal beroepen op verjaring. Dat is ook tegen de wens van een deel van de Kamer. De Kerk zal alleen geen verjaring claimen als de slachtoffers gebruikmaken van de beperkte compensatieregeling die in opdracht van de Kerk is opgesteld. Opstelten: „Ik acht dit de verantwoordelijkheid van de Kerk.” NRC