De Chinese tv weert buitenlandse series

This combo shows photos of a clear day in Beijing (L) on March 17 before a sandstorm covered the capital city in yellow dust (R) on March 22, 2010. China warned people in northern areas of the country, including Beijing, to avoid going outside as a huge sandstorm continued to blanket cities in yellow dust. AFP PHOTO/GOH CHAI HIN AFP

Buitenlandse producties zouden ongeschikt zijn voor de Chinese jeugd.

De Chinese autoriteiten willen een einde maken aan de „audiovisuele heroïne” die het land binnenkomt in de vorm van buitenlandse televisie. De directies van de staatstelevisie en de talrijke regionale tv-stations hebben opdracht gekregen om tussen zeven en tien uur ’s avonds geen buitenlandse series, spelletjes en muziekshows meer uit te zenden. Ook mag er bijvoorbeeld nooit meer dan 25 procent van de dagelijkse zendtijd worden besteed aan entertainment.

Buitenlandse producties – vooral series en shows uit Taiwan, Zuid-Korea en de VS – worden door de partijleiders gezien als te vulgair, te gewelddadig en ongeschikt voor Chinese kinderen en jongeren. In het algemeen worden buitenlandse producties ongeschikt geacht om de socialistische beginselen te versterken.

Vooral shows met Zuid-Koreaanse en Taiwanese jongens- en meisjesbands, waarin veel bloot voorkomt en suggestief wordt gedanst, moeten van de Chinese buis af. CCTV, de Chinese staatstelevisie, onthoudt zich al van het programmeren van dit genre, maar regionale en lokale zenders vullen de avonduren graag met materiaal van buitenlandse makelij. Zij zijn, in tegenstelling tot de gesubsidieerde CCTV, afhankelijk van adverteerders en kijkcijfers. Hoe verder weg van Peking, hoe vrijer de tv-zenders zijn om een jonger publiek te trekken. Voor jongeren is de staatstelevisie met haar oorlogsseries en culturele drama’s vaak onverteerbaar.

Of de nieuwe decreten uitsluitend ideologisch gemotiveerd zijn, is de vraag. Uit een verklaring van het ministerie voor Technologie en Informatie blijkt ook dat „het beschermen van binnenlandse culturele producten” een doel is. Het gaat dus ook om het beschermen van Chinese productiemaatschappijen ten opzichte van buitenlandse concurrentie. NRC