buzz

(FILES) Dated September 30, 2010 filed photo shows US singer Whitney Houston attending the 2010 Keep A Child Alive's Black Ball at the Hammerstein Ballroom in New York City. Stephen Lovekin / Getty Images / AFP / FILES == FOR NEWSPAPERS, INTERNET, TELCOS & TELEVISION USE ONLY == AFP

‘The Artist’ bedolven onder beeldjes bij de Britse filmprijzen

Het zou toch eigenlijk niet meer fout kunnen gaan bij de Oscars voor The Artist, zou je denken. Bij de Britse filmprijzen, de Bafta’s, ooit speciaal naar voren gehaald zodat ze kunnen dienen als een indicatie voor de Amerikaanse prijzen, viel de zwijgende Franse zwart-witfilm zeven keer in de prijzen: onder meer voor beste film, beste regisseur (Michel Hazanavicius), beste acteur (Jean Dujardin), beste oorspronkelijke script (Hazanavicius weer), beste muziek (Ludovic Bource), beste kostuums (Mark Bridges) en beste cinematografie (Guillaume Schiffman). Alleen Butch Cassidy and the Sundance Kid en The Killing Fields deden het ooit beter bij de Britse filmprijzen, met respectievelijk negen en acht Bafta Awards. The Artist was zo dominant dat de winnaar van het beste niet-oorspronkelijke scenario, Peter Straughan voor Tinker Tailor Soldier Spy, zijn dankwoord begon met: „I want to thank The Artist for not being an adapted screenplay.” De zegetocht van The Artist kwam niet onverwacht. Dat geldt ook voor de prijs voor beste actrice. Die ging naar Meryl Streep, voor haar rol als demente Margaret Thatcher in The Iron Lady. Wel verrassend: de prijs voor beste niet-Engelstalige film ging naar Pedro Almodóvars La Piel Que Habito en niet naar het veel betere A Separation van de Iraanse regisseur Asghar Farhadi.

Na de bordspelen nu de sprookjes als filmstof

Niet lang geleden was de verfilming van speelgoed en bordspelen de rage. De trend die nu in Hollywood doorzet: sprookjes. Red Riding Hood (Roodkapje) was slechts de voorbode van een golf van gebroeders Grimm-producties. Waaronder liefst drie Sneeuwwitjes, nu maandag bekend werd gemaakt dat actrice Saoirse Ronan (The Lovely Bones) heeft getekend voor Disney’s nieuwe versie van de schone slaapster: The Order of the Seven. Ze speelt de Engelse Olivia Sinclair die het vanuit het 19de-eeuwse Hongkong met zeven krijgers – samurai, kungfu, kozak – opneemt tegen de slechte Chinese keizerin. Dit jaar komen er al twee andere Sneeuwwitjes in de bioscoop. Eind april het komische Mirror, Mirror met Julia Roberts als boze koningin, en gewoon met zeven geinige dwergen; in juni komt Snow White and the Huntsman, waar de jager Sneeuwwitje (Kristen Stewart) traint tegen de boze koningin (Charlize Theron) in een grimmig ogende fantasyfilm. Volgt Doornroosje: Angelina Jolie bevestigde deze week op de Berlinale dat ze de boze heks speelt in de Doornroosjefilm Maleficent. Vincent Cassel en Lea Seydoux staan in de startblokken voor een nieuwe versie van Beauty and the Beast, en Michael Bay produceert Hansel and Gretel in 3D: hoewel nog zonder regisseur en sterren, verkocht hij de film op de Berlinale al aan Rusland, China, Turkije en Zuid-Korea. En dan zijn er nog twee Pinokkio’s.

Nederlandse docu bekroond op Berlinale

De documentaire Justice for Sergei van de Nederlandse regisseurs Hans Hermans en Martin Maat is op het filmfestival van Berlijn bekroond met de Cinema for Peace Justice Award. De prijs gaat over een Russische advocaat die een grote belastingfraude onthulde en in 2009 onder verdachte omstandigheden stierf. De prijs zal worden overhandigd door de Duitse minister van justitie Sabine Leutheusser-Schnarrenberger.

Whitney Houstondeze zomer te zien in film

Tot kort voor haar overlijden werkte zangeres Whitney Houston aan haar filmcomeback. Deze zomer zal haar laatste film Sparkle uitkomen in de VS, een remake van een film uit 1976. Houston speelt de moeder van drie dochters die samen een muziekgroep vormen. Die groep is geïnspireerd op The Supremes. Houston had al haar scènes al opgenomen voor haar dood afgelopen zaterdag in een hotel in Los Angeles.