Meer dan driehonderd doden bij brand in gevangenis Honduras

Firemen enter the National Prison of Comayagua where a fire broke out at the facility in Comayagua, 90 kms north of Tegucigalpa, on February 15, 2012. At least 200 inmates were killed and dozens injured when fire tore through the prison in central Honduras, the Central American country's prisons director said. AFP PHOTO / Orlando SIERRA Brandweermannen arriveren bij de gevangenis in Comayagua, waar een brand aan meer dan 200 mensen het leven kostte. Foto AFP / Orlando Sierra

Bij een grote brand in een gevangenis in Honduras zijn meer dan driehonderd gevangenen omgekomen. Vele gevangenen zouden zijn ontsnapt zijn, meldt persbureau Reuters.

Reuters meldt dat het dodental volgens forensische experts op 357 staat, maar dat het dodental nog kan oplopen. Veel slachtoffers zijn zo ernstig verbrand dat ze niet te herkennen zijn. De Hondurese krant El Heraldo heeft een foto gepubliceerd van de brand.

In de gevangenis in Comayagua (zo’n 80 kilometer ten noorden van de hoofdstad, Tegucigalpa), waar zo’n achthonderd gedetineerden zaten, ontstond afgelopen nacht door nog onbekende oorzaak een uitslaande brand. Een van de theorieën is dat in opstand gekomen gevangenen de brand hebben veroorzaakt, een theorie die wordt bevestigd door berichten over een schietpartij. Ook kortsluiting is een mogelijkheid, melden de autoriteiten volgens persbureau AP.


Grotere kaart weergeven

Beelden van de NOS:

Tal van gedetineerden konden geen kant op toen de brand uitbrak. Silverio Aguilar, een van de gevangenen die de brand overleefden, zei tegen een lokaal radiostation dat iemand ‘Brand! Brand!’ begon te roepen, maar dat er in eerste instantie niet werd gereageerd. Pas minuten later opende een gevangenisbewaarder de cellen, aldus Aguilar.

Een woordvoerder van de brandweer, José Garcia, zei tegen persbureau AP dat hij ‘verschrikkelijke’ dingen zag terwijl hij en zijn mannen het vuur probeerden te doven. Zeker honderd gevangenen verbrandden levend of stikten in hun cel, aldus Garcia. “We konden ze niet bevrijden omdat we de sleutels niet hadden en de bewaarders niet konden vinden die ze hadden”, zei Garcia.

Vandaag zijn rond de gevangenis gevechten uitgebroken. Familieleden van gevangenen hebben zich verzameld rond het complex en gooien met stenen naar de politie. Agenten hebben daarop met traangas geschoten en vuurden in de lucht.

Bekijk meer foto’s door op onderstaand beeld te klikken.

Gevangenis Honduras

Familieleden van gevangenen verzamelen zich buiten de gevangenis en gooien met stenen naar de politie. Foto AFP / Orlando Sierra Familieleden van gevangenen verzamelen zich buiten de gevangenis en gooien met stenen naar de politie. Foto AFP / Orlando Sierra

    • Peter van der Ploeg