Beslissing over nieuwe noodhulp aan Griekenland uitgesteld

De vergadering van de ministers van Financiën van vandaag van de eurolanden over financiële hulp aan Griekenland is uitgesteld. Tijdens de vergadering zou er een besluit worden genomen over een tweede noodlening van 130 miljard euro.

Volgens Jean-Claude Juncker, voorzitter van de eurogroep, is het nog niet duidelijk hoe Griekenland de toegezegde 325 miljoen euro aan extra bezuinigingen gaat regelen. Daarom kan het besluit over een tweede lening nu nog niet worden genomen. Een andere eis van de ministers van Financiën is dat de leiders van de Griekse regeringspartijen een schriftelijke garantie geven de extra bezuinigingen te zullen uitvoeren. De Griekse conservatieve partijleider Antonis Samarás weigert dit vooralsnog te doen.

Zondag stemde het parlement in Athene al met 3,3 miljard euro aan bezuinigingen in. Daarbij kwam het tot hevige rellen rondom het parlement. Maandag is een nieuwe EU-vergadering gepland. Zonder de financiële hulp is Athene volgende maand failliet. Reuters, AP