Berlusconi hoort 5 jaar cel eisen voor het kopen van valse getuigenis

David Mills arriveert in een Londense rechtbank om via een videoverbinding te getuigen in de omkopingszaak tegen Berlusconi. Foto Reuters / Paul Hackett

Het Italiaanse Openbaar Ministerie probeert Silvio Berlusconi voor vijf jaar achter tralies te krijgen. Die strafeis volgde vanochtend in de zaak rondom het omkopen van een Britse advocaat.

David Mills nam zes ton aan om een valse getuigenis af te leggen in een andere zaak tegen de voormalig Italiaanse premier. Of Berlusconi ook daadwerkelijk het gang in gaat, valt nog te bezien.

“Het proces in hoger beroep zal verjaren. Maar het zou Berlusconi’s imago ernstig schaden. Om die reden probeert Berlusconi de legitimiteit van de rechters te ondermijnen. Hij omschreef het als ‘een politieke proces’ nadat de rechtbank eerder weigerde extra getuigen van de verdediging te horen. Zijn advocaat Niccolò Ghedini dreigde zelfs weg te lopen, vanwege de opstelling van de rechters.” - NRC-correspondent in Italië, Bas Mesters.

Het OM is het niet eens met het argument van verjaring en overkwam al eerder een poging tot vertraging van Berlusconi. In zijn ambt als premier probeerde hij er een wet door te drukken die voorkwam dat hij in die functie terecht hoefde te staan. Het Italiaanse Constitutionele Hof trapte daar niet in en de zaak werd hervat.
Berlusconi is sowieso vaak in de rechtbank te vinden want ook onder meer de zaak rondom de prostituee Ruby loopt nog.

“Dat proces, waarbij hij terechtstaat wegens seks met een minderjarige, vordert gestaag. Om imagoschade te voorkomen is hij tot dusver niet verschenen in de rechtszaal. Niemand weet op dit moment hoe Berlusconi zal reageren, mocht het hof in Milaan hem veroordelen. Zeker zal hij het als munitie gebruiken tijdens een volgende verkiezingscampagne al dan niet door hem geleid.” - Bas Mesters.

    • Jules Seegers