Bangkok: doel van mislukte aanslag was Israël

De explosieven die gisteren voortijdig ontploften in de Thaise hoofdstad Bangkok waren bedoeld voor een aanslag op Israëlische diplomaten. Dat melden bronnen bij Thaise inlichtingendiensten. Twee Iraniërs zijn aangehouden. Een van hen liep ernstige verwondingen op bij een van de explosies. Een derde dader zou naar Maleisië zijn gevlucht.

De ontploffingen in Bangkok begonnen in het huis van een van de verdachten. Hij rende na de explosie bloedend naar buiten en gooide een bom naar een taxi die hem niet wilde meenemen. Ook gooide hij een bom naar de gearriveerde politie. Het projectiel kaatste terug en ontplofte. Het kostte de verdachte zijn been.

Volgens de Israëlische ambassadeur in Bangkok heeft de politie in het huis van de gewonde verdachte magnetische bommen gevonden. Die lijken op de bommen die maandag bij een aanslag op een Israëlische diplomaat in New Delhi zijn gebruikt en bij een verijdelde aanslag in Georgië. Israël geeft Iran de schuld van alle aanslagen en pogingen daartoe. „De poging tot een aanslag in Bangkok bewijst eens te meer dat Iran en zijn trawanten terroristische middelen blijven gebruiken”, zei minister van Defensie Barak. De Thaise autoriteiten wilden vandaag officieel niets zeggen over een rol van Iran.

Iran ontkent elke betrokkenheid. Het ministerie van Buitenlandse Zaken beschuldigde „het zionistische regime” ervan de vriendschappelijke relaties tussen Iran en Thailand te willen ondermijnen. Het wees erop dat het zelf herhaaldelijk doelwit is geweest van terreur.

Teheran beschuldigt Israël van een serie moordaanslagen die de afgelopen jaren vijf Iraanse atoomgeleerden het leven hebben gekost. Israël heeft dat niet met zoveel woorden ontkend. De moorden zouden deel uitmaken van een programma om Iran te verhinderen een atoombom te ontwikkelen. Volgens Teheran is zijn nucleaire programma zuiver civiel.

India zwijgt over de Israëlische beschuldigingen dat Iran achter de aanslag van maandag zit, waarbij de vrouw van een Israëlische diplomaat zware verwondingen opliep. India heeft goede betrekkingen met zowel Iran als Israël. (Reuters, AFP, AP)