Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politiek

Assad kondigt referendum Syrië aan – eerst zien dan geloven

De Syrische president Assad heeft een referendum aangekondigd op 26 februari over een nieuwe grondwet. Foto AP / Syrian State Television

De Syrische president Bashar al-Assad heeft aangekondigd dat de bevolking van Syrië zich op 26 februari in een referendum mag uitspreken over een nieuwe grondwet. Die nieuwe grondwet zou meer ruimte bieden aan andere politiek partijen dan zijn regerende Ba’ath-partij.

De huidige grondwet wijst de Ba’ath-partij aan als de onbetwiste regeringspartij binnen de Syrische staat. De nieuwe grondwet zou juist gaan spreken van pluralisme en democratie.

Maar buitenlandredacteur Carolien Roelants is sceptisch over de plannen van Assad. Zij zegt:

“Het is een zoveelste stap in een serie hervormingen die Assad na het begin van de opstand heeft aangekondigd. En van de vorige hervormingen heeft niemand ooit iets gemerkt.”

Aanpassing van de grondwet was een centrale eis van de oppositie aan het begin van de opstand tegen het regime van Assad ruim elf maanden geleden.

Maar doordat Assad’s leger de opstand met veel bloedvergieten probeert neer te slaan eisen oppositieleiders ondertussen al lange tijd niets anders meer dan zijn vertrek.

Referendum is bedoeld om de angel uit de opstand te halen

Volgens Roelants wil Assad met zijn beloftes van hervormingen en referenda de oppositie paaien.

“Enerzijds probeert hij er op te meppen. Maar hij probeert ook via beloftes van hervormingen de angel uit de opstand te halen.”

Toch acht Roelants de kans klein dat het aangekondigde referendum werkelijk verandering zal betekenen.

“Er wordt niet overal gevochten. Het is dus op zich best mogelijk om te gaan stemmen. Maar of dat in een land als Syrië vrij stemmen betekent, is een tweede. En het is natuurlijk ook maar afwachten of de veranderingen werkelijk worden doorgevoerd, of de nieuw te vormen partijen niet een soort neppartijtjes zijn, zoals die ook bestonden voor de opstand. Partijen die in naam oppositie zijn, maar die in werkelijkheid gewoon onder invloed staan van het regime van Assad.”