'... and all I got was this'

Rotterdam. - Na Donald Duck en Kuifje zijn ook Fokke & Sukke de ruimte in geschoten. Astronaut André Kuipers heeft in het ruimtestation ISS per raketpost een Fokke&Sukke-shirt gekregen. Op het shirt staat: „I went to space and all I got was this lousy T-shirt.” (Ik ging naar de ruimte en het enige wat ik kreeg was dit stomme T-shirt).

Omdat Kuipers een fan is van de cartoons van Fokke & Sukke heeft zijn vrouw het shirt voor hem laten maken door het striptrio Reid, Geleijnse & Van Tol. Zij stuurde het shirt mee met het Russische ruimtevrachtschip Progress, dat de ISS eind januari kwam bevoorraden. In de container van het schip zat voornamelijk apparatuur en voedsel, maar de familieleden van de ISS-bemanning mochten ook iets persoonlijks meesturen. Het duurde even voordat de astronauten de container hadden uitgepakt, vandaar dat Kuipers het shirt nu pas vond.

Overigens kreeg Kuipers gisteren te horen dat hij langer in de ruimte moet blijven. De Sojoez-capsule waarmee Kuipers en zijn companen zouden worden afgelost, is afgekeurd na een lektest. Nu moet een nieuwe capsule worden klaargemaakt. Kuiper komt op 1 juli naar huis. Hij heeft dan meer dan een half jaar in de ruimte gezeten.

De 53-jarige Amsterdammer voerde in 2004 zijn eerste missie uit. Op 21 december 2011 ging hij vanuit Kazachstan voor de tweede keer de ruimte in. In. Na Wubbo Ockels is hij de tweede Nederlandse ruimtevaarder.

Volg Kuipers op zijn blog: blogs.esa.int/andre-kuipers/

    • Wilfred Takken