Algemene Vergadering VN stemt morgen over resolutie Syrië

De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties stemt deze week nog over een nieuwe Syrië-resolutie. Het document is opgesteld door Saudie-Arabië en veroordeelt het geweld dat president Assad tegen zijn eigen volk gebruikt. Het regime wordt opgeroepen om alle aanvallen op burgers direct te staken.

"Sorry, Valentijn. Homs is mijn geliefde", staat op een bord te lezen van een betoger in het epicentrum van de protesten in Syrië. Foto Reuters /

De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties stemt morgen over een nieuwe Syrië-resolutie. Het document veroordeelt het geweld dat president Assad tegen zijn eigen volk gebruikt sterk. Het regime wordt opgeroepen om alle aanvallen op burgers direct te staken.

Eerder deze maand stemde de VN-Veiligheidsraad over een resolutie. China en Rusland blokkeerden die toen. In de Algemene Vergadering hebben de 193 landen geen vetorecht. De vergadering kan geen sancties opleggen, dat kan alleen de Veiligheidsraad, maar vertegenwoordigt wel de opinie van de internationale gemeenschap over grote zaken.

Gisteren veroordeelde de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN, Navy Pillay, het geweld. Volgens haar schieten regeringstroepen op bevel van Assad gericht om ongewapende demonstranten te doden. De resolutie waar morgen over gestemd wordt is opgesteld door Saudie-Arabië.

Ook gisteren zijn er weer zware beschietingen in Syrië uitgevoerd, onder meer op Homs. De stad ligt al dagen onder vuur en sinds zaterdag zouden al honderden doden zijn gevallen. Mensenrechtenactivisten hebben tegen persbureau Reuters gezegd dat de stad Hama nu ook zwaar onder vuur ligt.

    • Jules Seegers