Aldus drie PVV-kiezers

„Ik vind het heel goed, zeer terecht dat de PVV dit meldpunt heeft ingesteld. Er zijn veel misstanden, die Polen pikken een hoop werk in. Ze komen voor twee tientjes per uur. Een hardwerkende kleine zelfstandige kan niet voor twee tientjes op pad. Ik vraag 38 euro per uur, omdat ik aan alles voldoe. Maar ik heb het gevoel dat daar nooit naar gekeken wordt. Mensen kijken alleen hoe voordelig het is. Door de problemen op financieel gebied is dit nu eerder een probleemgroep dan die opgefokte Marokkaantjes. Het is toch erg dat ze een uitkering aanvragen als ze een half jaar in Nederland zijn. Ik zit drie weken thuis wegens de vorst en ik heb niks. Terwijl ik 24.000 euro belasting betaal. En het is ook het stelen en het roven. Als je Polen in de straat ziet, moet je zenuwachtig worden.”

PVV-stemmer Teunis den Hertog (28) uit Montfoort, zelfstandige zonder personeel in de grond-, weg- en waterbouw

„Er is best veel overlast van Polen, dat is gewoon zo. Er wordt zwartgewerkt, er wordt ingebroken. Ik heb er zelf niet direct veel last van. Hoogstens op de weg. Soms rijd je achter één die 30 rijdt waar je 80 mag, soms rijdt er één met 80 door de bebouwde kom. Ze rijden rond voor werk, zijn al vaak hier langs geweest. Meestal samen met een Nederlander in een net pak. Vanuit de politiek is er niets aan gedaan en er wordt ook niets over gezegd. Terwijl er wel iets zit, het is iets waar een keer naar gekeken moet worden. Of zo’n meldpunt de manier is weet ik niet, daar heb ik me niet in verdiept. Misschien brengt het de discussie op gang. De kritiek van de oppositie is puur politiek, die probeert gewoon een barst te slaan in het kabinet. De reactie uit Oost-Europa kan ik ook wel weer begrijpen, omdat ze daar eenzijdig dit bericht te horen krijgen.”

PVV-stemmer Joris van den Oetelaar (28) uit Schijndel, manegehouder

„Waar ik woon, zit je midden tussen de Polen. Je kunt je vrouw niet meer meenemen naar het café, daar zitten ze dan al te drinken. Ze hebben mijn vriendin een keer bij de borsten gegrepen toen ze niet met hen wilde dansen. Ja, dat wordt knokken. Op haar werk bij een benzinepomp krijgt mijn vriendin Poolse vrachtwagenchauffeurs aan de balie. De alcoholdampen komen haar tegemoet. En ze stappen in en rijden weer weg. Van mij mogen ze morgen vertrekken. Zo’n meldpunt zal het niet oplossen. Ik geloof niet dat dat nut heeft, ik zie het meer als een plaagstootje in het rijtje van de kopvoddentax. Zodat alle aandacht weer even naar de PVV gaat. Maar het is een reëel probleem. Het is een groter probleem aan het worden dan de Marokkaanse jongens. En dat zeg ik niet snel.”

PVV-stemmer Jack Poelman (50) uit Moordrecht, vrachtwagenchauffeur