AIVD: digitale jihad wordt onderschat

Volgens de AIVD heeft internet de gewapende islamitische strijd tegen bedreigingen van de islam grenzeloos gemaakt.

Politici, wetenschappers en de media onderschatten de gevaren van het internetgebruik door gewelddadige jihadistische organisaties. Dat zei het hoofd van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD), Rob Bertholee, gisteren bij de presentatie van het rapport Het jihadistisch internet.

Het web ontwikkelt zich volgens de AIVD in toenemende mate tot „de kraamkamer” van islamitische terroristen. De inlichtingendienst schat dat wereldwijd zo’n 25.000 jihadisten uit meer dan honderd landen actief zijn in de voor de buitenwereld nauwelijks zichtbare krochten van het internet. Voor de AIVD is het heel moeilijk te infiltreren in dergelijke internetfora. Bertholee: „De wereldwijde groei van het aantal internetgebruikers heeft geleid tot globalisering van de virtuele jihad. Steeds meer mensen uit steeds meer landen komen via het internet in contact met het jihadistisch gedachtegoed.” Volgens Bertholee heeft het internet de jihad grenzeloos gemaakt. „Vroeger moest iemand bijvoorbeeld helemaal naar Pakistan reizen om zich te scholen in de gewapende strijd en om te leren hoe hij explosieven moest maken. Nu zijn twee klikken met een muis voldoende voor een recept voor het maken van bommen.” NRC