400 werken Karel Appel gevonden in Britse opslagloods

Meer dan 400 werken op papier van Karel Appel (1921-2006) zijn teruggevonden in het Verenigd Koninkrijk. Ze verdwenen tien jaar geleden toen ze onderweg waren van een van Appels studio’s ergens in Europa naar de Karel Appel Stichting in Amsterdam.

Harriët Appel, de weduwe van de schilder, heeft de echtheid van de werken bevestigd. Ze zegt: „Ik herken de werken. We hadden er nog afbeeldingen van en sommige werken komen ook terug in schilderijen. Ze hebben geen grote commerciële waarde, maar ik ben blij dat ze teruggevonden zijn. Het zijn voornamelijk schetsboekjes, persoonlijke foto’s, voorstudies voor onder meer sculpturen, kleine collages en tekeningen over bladzijden uit oude fotoboeken heen. De meeste dateren uit de jaren tachtig en negentig.”

Het werk werd in december gevonden, toen een Brits opslagbedrijf bij het leegruimen van een loods acht kratten met schilderijen en tekeningen vond. De vondst werd gisteren pas bekendgemaakt, nadat er vijf weken was onderhandeld door het opslagbedrijf en de Karel Appel Stichting over de vraag wie de rechtmatige eigenaar was. Uiteindelijk zijn ze teruggegeven aan de weduwe Appel, die ze schenkt aan de Karel Appel Stichting. „Dat was ook de intentie van Appel toen ze destijds verdwenen”, zegt zij.

Het Britse opslagbedrijf dat de werken terugvond in de loods had in eerste instantie geen idee van wie ze waren. De signatuur van Appel op de werken zei de medewerkers niets. Maar na een zoektocht op internet besefte het bedrijf dat de inhoud van de kratten mogelijk waardevol was. Het bedrijf ging met 34 werken naar veilinghuis Bonhams om ze te laten taxeren. Dat stelde vast dat de werken voorkwamen in het Art Loss Register. In die database voor verdwenen kunst waren de schilderijen en tekeningen in 2002 opgenomen.

De zaak is hiermee afgerond, vertelt Chris Marinello, directeur van het Art Loss Register in Londen. Er komt geen strafrechtelijk onderzoek naar hoe de kratten in de loods terechtkwamen. „We hebben de Nederlandse en Britse politie onmiddellijk gewaarschuwd dat we het werk hadden teruggevonden. Op basis van de feiten zien zij geen reden tot verder onderzoek.”

De weduwe van Appel ziet evenmin reden om juridische stappen te zetten. „Ze zijn teruggevonden door een Engelsman die bonafide is”, zegt ze. „We hebben geprobeerd te achterhalen hoe ze destijds verdwenen zijn en wat er daarna mee gebeurd is, maar daar zijn we niet helemaal achtergekomen. Ik heb het vermoeden dat er bij het transport per ongeluk een paar dozen zijn verwisseld.”

Harriët Appel zegt dat de werken niet geveild zullen worden. „Liever niet, we zijn juist zo blij dat we ze weer terug hebben.” Wat de Karel Appel Stichting ermee gaat doen, is nog niet duidelijk.