4. Ze zijn een gevaar op de weg

Vrachtwagenchauffeurs uit Oostbloklanden zijn slecht opgeleid, hebben nauwelijks kennis van veiligheidsvoorschriften en trekken zich niets aan van verkeersborden. Althans, dat zegt Klaas de Waardt, voorzitter van Vern, de brancheorganisatie voor kleine transportbedrijven. Volgens hem is op de rijstijl van Oost-Europeanen een hoop aan te merken.

De Waardt nam onlangs een kijkje in de Rotterdamse Waalhaven, waar zich veel Poolse truckers ophouden. De situatie daar vond hij uiterst verontrustend. „Wat ik zag, tart alle grenzen.” Flessen wodka in de rijcabine. Technische mankementen. Chauffeurs die met gasbranders eten kookten naast hun containertrucks met gevaarlijke stoffen. Hij heeft foto’s gemaakt en schakelde de gemeente in. Die heeft het parkeerterrein voorlopig gesloten.

Eerder al uitte Peter van Dalen, vicevoorzitter van de transportcommissie van het Europees Parlement, zijn zorgen over de rijvaardigheid van Oost-Europese chauffeurs. In Hongarije zou volgens hem een rondje rijden met een vrachtwagen over een parkeerplaats soms voldoende zijn voor het halen van het ‘groot’ rijbewijs. Het ministerie van Buitenlandse Zaken onderzoekt de kwaliteit van de rijopleidingen in Oost-Europa.

Uit cijfers uit 2010 van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat 2 op de 1.000 Nederlanders betrokken waren bij een verkeersmisdrijf en 5 op de 1.000 Polen. Van alle Oost-Europeanen zijn Polen het gevaarlijkst op de weg.

In hun eigen land rijden ze niet veel beter. Op het archaïsche wegennet in Polen geldt het recht van de sterkste. De wegen zijn overvol omdat vrachtauto’s veel verkeer ophouden en rijkswegen meestal maar één rijstrook bieden. Bovendien zijn ze zeer slecht onderhouden. Wie in Polen wil opschieten, moet haast wel een asociale rijder zijn. Rechts inhalen is alledaagse praktijk. En het aantal verkeersdoden in Polen behoort tot de hoogste in Europa.

Conclusie: Polen begaan gemiddeld 2,5 keer vaker verkeersmisdrijven dan Nederlanders.

Aan deze pagina werkten mee: Carola Houtekamer, Andreas Kouwenhoven, Joke Mat en Lineke Nieber