Zijn er meer vrouwen dan mannen op de wereld?

Anna Spiering (12) vraagt zich af of de verhouding tussen mannen en vrouwen op de wereld „fifty-fifty” is. „Je hoort vaak dat er meer vrouwen dan mannen op de wereld zijn, maar is dat wel zo? En hoe komt men aan dat idee?”

Frans van Poppel, demograaf bij het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut, heeft niet de indruk dat er algemeen wordt gedacht dat er meer vrouwen dan mannen zijn op de wereld. Temeer omdat het niet waar is. Uit recente cijfers van de Verenigde Naties blijkt dat er welgeteld 60.224.000 meer mannen dan vrouwen op de wereld zijn. Als je alle landen ter wereld meetelt, inclusief de niet (volledig) erkende, kom je uit op een verhouding van 102 mannen voor elke 100 vrouwen. De landen met meer mannen dan vrouwen bevinden zich vooral in Afrika en Azië.

Het mannelijke overwicht is onder pasgeborenen nog groter. „In veel landen zie je dan een verhouding van 104 of 105 mannen op 100 vrouwen”, zegt Van Poppel. Dat verschil is aan het begin van de zwangerschappen helemaal groot, maar wordt daarna kleiner, omdat meer mannelijke dan vrouwelijke foetussen ‘afsterven’.

Op al die cijfers valt wat af te dingen: statistieken worden lang niet overal goed bijgehouden. Bovendien kunnen zaken als migratie of oorlog de cijfers beïnvloeden. „Eigenlijk kun je niet goed uitspraken doen voor de hele wereld”, zegt Van Poppel.

Als je alleen naar Europa kijkt, is er wél sprake van een vrouwenoverschot. En niet zo’n beetje ook. In Europa zijn voor elke 100 vrouwen 93 mannen beschikbaar, in Oost-Europa zelfs maar 88 mannen, terwijl de mannen het in West-Europa juist beter dan gemiddeld doen: 96. De indruk dat er meer vrouwen dan mannen zijn, is hier dus juist. Volgens Van Poppel hangt dat voor een deel samen met de langere levensduur van vrouwen. Wel zijn mannen in westerse landen bezig met een inhaalslag, doordat ze gezonder zijn gaan leven. Zo werden Nederlandse vrouwen in de jaren zeventig gemiddeld 6,5 jaar ouder de mannen. Nu is dat circa 4 jaar. Maar volgens de jongste cijfers lopen er in Nederland nog steeds 169.000 meer vrouwen rond dan mannen.

Ook een vraag voor deze rubriek? Mail naar vraag@nrc.nl