Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politiek

Wilders verbaasd over ophef - ‘reactie ambassadeurs kleinzielig’

PVV-leider Geert Wilders met zijn fractie. Foto NRC / Roel Rozenburg

Geert Wilders is verbaasd door de vele afkeurende reacties op het meldpunt voor overlast van Oost-Europeanen. De PVV-leider staat er echter nog steeds achter, en spreekt van een ‘selectieve verontwaardiging’. Hij vindt de reactie van de tien ambassadeurs die hun afkeer van het meldpunt kenbaar hebben gemaakt ‘kleinzielig’. Dat meldt persbureau Novum.

De PVV opende vorige week een website waar mensen melding kunnen maken van overlast door Oost-Europeanen. Vanuit de Tweede Kamer, maar ook vanuit Brussel, klonk felle kritiek op het meldpunt, dat discriminerend zou zijn. De ambassadeurs van tien Oost-Europese landen maakten in een gezamenlijke brief hun zorgen kenbaar over het meldpunt.

Wilders:

“Waar bemoeien ze zich mee? Ik zou zeggen, richt je op je eigen land. Wij gaan inventariseren wat een aantal van uw landgenoten voor overlast en verdringing zorgen.”

Volgens Wilders discrimineert de PVV niet. “We hadden ook meldpunt op kunnen richten voor de overlast Canadezen in Helmond, maar dan hadden zich niet zo veel mensen gemeld.”

‘Al veertigduizend klachten’

Volgens de PVV-leider zijn er al veertigduizend klachten binnengekomen bij het meldpunt. Wilders:

“Onze mailbox zit vol, en geen duizend blèrende ambassadeurs kunnen daar wat aan veranderen. Meten is weten.”

Ook de kritiek vanuit Brussel, onder meer van Eurocommissaris Neelie Kroes, laat Wilders koud. Wilders:

“Ze zijn bang dat hun Europese gedachte wordt doorkruist. Maar wij hebben niet zo veel met de Europese gedachte en we hebben niet zo veel met al die mensen die hier komen werken en wonen.”

Premier Rutte weigerde vandaag opnieuw om afstand te nemen van het PVV-meldpunt. Rutte:

“De specifieke actie van de website komt niet van mij. Ik ga niet elke actie van een politieke partij becommentariëren.”