Wat is de beste app voor gratis bellen en sms'en?

None

AppViber, Whatsapp, Kakao Talk, Heywire, ooVoo, Facebook Messenger, Tango

Gratis in de iTunes Store en Android Market

Viber, Skebby, Whatsapp, Facetime, Tango, Kakao Talk, Freephoo, ooVoo. De apps waarmee je gratis berichten kunt sturen of bellen, zijn niet meer te tellen. Onlangs kwam daar Heywire voor Android bij: een app die je een nieuw nummer geeft waarmee je vervolgens iedereen in de wereld gratis kunt sms’en. Heywire heeft nog wat tijd nodig: tijdens het testen blonk de app vooral uit in onstabiliteit.

Telefoonproviders hebben wegens teruglopende sms-inkomsten de sms-bundels in nieuwe abonnementen al ingewisseld voor een datalimiet. Wie nog een abonnement tegen oude voorwaarden bezit, doet er verstandig aan om via apps te bellen en te sms’en. Dat is een stuk goedkoper en gebruiksvriendelijker.

Maar waar begin je? Whatsapp is inmiddels compleet ingeburgerd en een mooi startpunt voor iedereen met een smartphone. Whatsapp heeft een mooi, overzichtelijk menu en werkt op elk platform. De app kan wat veel concurrenten niet kunnen: gratis foto’s versturen en chatgesprekken voeren in groepsverband. De populariteit van Whatsapp maakt het meteen ook de meest logische keuze. Het manco van al deze apps is namelijk dat ze alleen te gebruiken zijn als de ontvanger dezelfde app ook geïnstalleerd heeft.

Ook Facebook heeft een populaire app waarmee je gratis berichten naar telefoons kunt sturen, maar echt praktisch is Facebook Messenger niet. Facebook zet de via de telefoon verstuurde berichten tussen je reguliere Facebook-berichten en dat leest verwarrend. Kakao Talk is functioneel gezien het beste alternatief voor Whatsapp, maar is vooral populair in Azië. Handig dus vooral voor wie veel Zuid-Koreaanse vrienden heeft.

Waarom niet gewoon alleen whatsappen als toch iedereen dat al doet? Het belangrijkste probleem: met Whatsapp kun je niet bellen. Gratis telefoneren, inclusief videobeelden, kan wel via Facetime, maar deze app werkt alleen op de iPhone4. Bellen met een iPhone via Facetime moet ook nog eens via wifi: bellen via 3G werkt alleen met omslachtige trucs.

IoS- of Android-gebruikers die graag videobellen, kunnen daarom beter Tango gebruiken. Tango kent geen ingewikkelde registratieformulieren en werkt op elk platform. Tijdens een videobelgesprek kun je wisselen tussen verschillende camerastandpunten. Leuk extraatje: als een contact die telefoon niet opneemt, kun je een videoboodschap achterlaten.

Wie geen problemen heeft met omslachtige registratieprocedures kan ook voor ooVoo gaan: een app die videobellen met zes mensen tegelijk mogelijk maakt. Erg handig als je vastzit in de trein en te laat bent voor een belangrijke vergadering. Met OoVoo kun je ook gratis tekstberichten sturen, met Tango niet.

Snel stijgend in populariteit is Viber, beschikbaar voor zowel ioS, Android en binnenkort Blackberry. Wie Viber installeert, kan ongelimiteerd gratis berichten sturen én bellen via internet, ook naar Viber-contactpersonen in het buitenland. Viber werkt een stuk sneller en beter (via wifi, althans) op de telefoon dan het ouderwetse en ontstellend trage Skype, dat vooral als voordeel heeft dat je van gsm naar een tablet of laptop kunt bellen. Viber is wel vrij basic: bestanden versturen of groepsgesprekken voeren is niet mogelijk. Gooi Whatsapp dus nog maar even niet weg.

Redacteur Media

    • Stijn Bronzwaer