Vrouw Sarkozy model voor standbeeld, maar ceci n'est pas Carla Bruni

Er zijn in Frankrijk veel gemeenten waar ze zich zorgen maken over de werkloosheid of de criminaliteit, maar in het iets chiquere Nogent-sur-Marne in het zuidoosten van Parijs hebben ze iets leukers gevonden om over te bakkeleien: een standbeeld.

Niemand minder dan Carla Bruni-Sarkozy heeft er model voor staan. En in electorale tijden ligt dat bij sommige van de 28.000 inwoners een beetje gevoelig.

Het is geen standbeeld van de vrouw van de president, laat staan vóór de vrouw van de president, benadrukt burgemeester Jacques Martin, partijgenoot en trouwe bondgenoot van Nicolas Sarkozy.

Het standbeeld, dat in mei moet worden onthuld, is een hommage aan duizenden Italiaanse vrouwen die sinds 1860 naar de gemeente emigreerden om er te werken in de textielfabrieken. ‘La Valnurese’ heet het, omdat de vrouwen bijna allemaal uit de regio Val Nure kwamen.

Wie kon er beter voor zo’n beeld poseren dan Carla Bruni, zelf van Italiaanse origine? Bruni heeft een verleden als model en bovendien vond de burgervader een kleine knipoog wel geinig. Maar nu is uitgelekt wie voor het beeld poseert, is de socialistische oppositie in actie gekomen. Ze ziet er een verkiezingsstunt in.

De gemeenteraad keurde het kunstwerk eerder goed, maar de oppositie valt nu toch over de kostprijs: 80.000 euro, waarvan de helft wordt betaald door de gemeente.

De burgemeester ontkent enige electorale overweging. „De kunstenares is nog druk bezig en de inhuldiging zal zeker na de verkiezingen van 6 mei plaatsvinden.”

Hij zegt de heisa niet te begrijpen, en respectloos te vinden voor de president en zijn echtgenote.