VN: Assad is aangemoedigd door falen V-raad

De mensenrechtenchef van de Verenigde Naties heeft gisteren het Syrische regime ervan beschuldigd „in het wilde weg” burgers aan te vallen. In een toespraak tot de Algemene Vergadering van de VN zei Navi Pillay dat de Syrische president Bashar al-Assad zich, door het falen van de Veiligheidsraad hem te veroordelen, kennelijk aangemoedigd voelt om „met overweldigende kracht protest te vermorzelen”. Ze zei dat er in Syrië „waarschijnlijk” misdrijven tegen de menselijkheid zijn gepleegd.

Pillay noemde gisteren speciaal de stad Homs, in het midden van Syrië, waar pantsereenheden sinds twee weken opstandige wijken onder vuur nemen. Daarbij zijn volgens haar inmiddels 300 doden gevallen onder burgers. De beschietingen gingen ook vandaag weer door.

Rusland, een van de laatste bondgenoten van het Syrische bewind, en China blokkeerden eerder deze maand een resolutie in de Veiligheidsraad die het Syrische regime veroordeelde. In deze resolutie werd tevens steun uitgesproken voor een vredesplan van de Arabische Liga dat opriep tot het aftreden van Assad, de vorming van een regering van nationale eenheid en verkiezingen.

In een nieuw voorstel om een einde te maken aan het geweld in Syrië riep de Arabische Liga afgelopen weekeinde op tot het zenden van een internationale vredesmacht naar Syrië. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Hillary Clinton, zei gisteren dat ze de beslissingen van de Arabische Liga om een eind te maken aan het geweld steunt. Maar ze voegde eraan toe „een heleboel moeilijkheden te zien waarover moet worden gepraat”.

Clinton wees erop dat de kwestie van een vredesmacht „consensus vereist”, kennelijk doelend op de positie van Rusland en China. Een woordvoerder van het Witte Huis voegde eraan toe dat „er eerst een vrede moet zijn om te bewaren”.

In Tunesië komt volgens plan op 24 februari de nieuwe contactgroep ‘Vrienden van Syrië’ bijeen om te praten over de mogelijkheden een eind te maken aan het geweld. Clinton zei gisteren dat onder andere zal worden gesproken over steun voor de Syrische oppositie en over humanitaire hulp voor de Syrische bevolking.

Turkije heeft eerder gezinspeeld op de afkondiging van bewaakte ‘humanitaire corridors’ waar burgers hun toevlucht zouden kunnen zoeken. De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Davutoglu zei gisteren dat dit plan nog op tafel ligt, maar hij ging er niet nader op in. (Reuters, AP, AFP)