Verziekte sfeer bij het Groninger Museum

Onder conservatoren in het Groninger Museum heerst een verziekte sfeer. Onderling wordt er niet of nauwelijks samengewerkt. Oud-directeur Kees van Twist en zijn voorganger Frans Haks moesten medewerkers steeds tegen zichzelf in bescherming nemen. Dit staat in een advies in opdracht van Gedeputeerde Staten en B en W van Groningen.

Foto Flickr / Radio Nederland Wereldomroep

Onder conservatoren in het Groninger Museum heerst een verziekte sfeer. Onderling wordt er niet of nauwelijks samengewerkt.

Oud-directeur Kees van Twist en zijn voorganger Frans Haks moesten medewerkers steeds tegen zichzelf in bescherming nemen. Dit schrijft oud-directeur Henk van Os van het Rijksmuseum in een advies van organisatiebureau WagenaarHoes over het Groninger Museum in opdracht van Gedeputeerde Staten en B en W van Groningen.

Conservatoren richten zich op hun eigen zaakjes

Van Os schrijft dat conservatoren zich te veel richten op hun “eigen zaakjes”. “Het zou geen moeite kosten om een hartverscheurende kroniek te schrijven van een halve eeuw conflicten en onderlinge haatgevoelens in het Groninger Museum.”

Van Os vindt het daarom geen goed plan om de huidige conservatoren als hoofden van vier nieuwe grotere clusters (nu nog zeven) te benoemen. Waarnemend algemeen directeur George Verberg wil dit en had hiervoor ook al de namen ingevuld in zijn reorganisatieplan. OR-voorzitter Bert de Jonge noemt dit niet slim. “Enkele afdelingshoofden krijgen een betere positie als Verbergs plan doorgaat. Dan wordt de sfeer er niet beter op.”

Groninger Museum in financieel zwaar weer

Het rapport van WagenaarHoes is een second opinion van het HEC (Het Expertise Centrum) dat eerder advies uitbracht over de situatie bij het museum. Dat verkeert in financieel zwaar weer. Er is een schuld van 4,3 miljoen euro. Verantwoordelijk directeur Kees van Twist stapte in december op. Van Os pleit voor een nieuwe directeur die behalve zakelijk inzicht vooral ook inhoudelijk gezag en een stevige artistieke bagage moet hebben. WagenaarHoes en Van Os adviseren verder om exposities beter uit te baten. In samenwerking met musea in vooral Duitsland liggen commercieel en artistiek grote kansen, aldus Van Os. Ook moet er een aparte conservator Aziatische kunst worden benoemd en moet de museumwinkel worden vernieuwd.

De gemeente Groningen wil het noodlijdende museum een eenmalige kapitaalinjectie van 1,9 miljoen geven. Het liquiditeitstekort zou hierdoor zijn verdwenen.

Museum moet reorganiseren

Voorwaarde voor het geld is dat het museum een reorganisatie doorvoert. Verberg wil zeven van de 47 fulltime arbeidsplaatsen schrappen. De ondernemingsraad is het hiermee oneens en stapte naar de Ondernemingskamer, een onafhankelijke rechtbank, die de zaak 23 februari behandelt. Die doet binnen zes weken uitspraak.

Herstelplan Groninger Museum

    • Karin de Mik