Vertrekhallen Schiphol ontruimd na bommelding

De man die maandag op Schiphol werd opgepakt nadat hij had geroepen dat hij een bom bij zich had, is een 40-jarige Rus.

Schiphol. De vertrekhallen 1 en 2 van Schiphol zijn gistermiddag enkele uren afgesloten geweest na een bommelding. Een woordvoerder meldt dat de vertrekhallen gisteravond weer zijn vrijgegeven. Alleen het panoramadek, waar een verdachte werd aangehouden, is nog afgesloten voor „aanvullend onderzoek”.

Rond 13.00 uur heeft een arrestatieteam van de marechaussee een verdachte opgepakt die beweerde een bom bij zich te hebben. De man, een 40-jarige Rus, had zich opgesloten in een toilet. Volgens de marechaussee kon de man „na een snelle interventie” worden aangehouden. De man gaf zich over na onderhandelingen. Hij bleek na onderzoek van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) geen explosieven bij zich te hebben.

Na de bommelding om 11.00 uur werden vertrekhallen 1 en 2 urenlang afgezet. Meerdere vluchten raakten hierdoor vertraagd of werden geannuleerd. Omstreeks 15.30 uur bleek dat er geen sprake was van een bom en werd de man overmeesterd. Het motief van de Rus is nog onbekend.

Het vliegverkeer heeft veel last gehad van de bommelding. Een woordvoerder van de luchthaven sprak omstreeks 16.00 uur van tientallen vertragingen en annuleringen. Volgens spoorbeheerder ProRail werd het treinverkeerd niet gehinderd door de bommelding. Novum