Uitgelicht

Film

The Wedding Date (Clare Kilner, 2005, VS). Amerikaanse romantische komedie lijkt eerder Brits, in de slipstream van Four Weddings and a Funeral, en leent de plot van Pretty Woman, maar dan omgekeerd. Kat (Debra Messing) huurt voor zesduizend dollar een gigolo (Dermot Mulroney) die haar moet vergezellen naar een trouwerij.Net5, 20.30-22.05u.

The Banger Sisters (Bob Dolman, 2002 VS). Niemendalletje met toch Goldie Hawn en Susan Sarandon als twee voormalige hitsige groupies die het in de jaren zestig met vele rocksterren gedaan zouden hebben, onder wie Jim Morrison en Frank Zappa. Na twintig jaar ontmoeten ze elkaar weer en proberen in het reine te komen met heden en verleden.RTL8, 20.30-22.30u.

Brewster’s Millions (Walter Hill, 1985, VS). Flauwe komedie van de regisseur die vooral bekend werd met actiefilms (48 Hours en Streets Of Fire). Richard Pryor is hier een tweederangs honkballer die 300 miljoen dollar erft. Enige voorwaarden: hij moet binnen dertig dagen dertig miljoen uitgeven, moet het geld nuttig besteden en mag gedurende die tijd niemand iets vertellen over de aanstaande erfenis. Complicerende factor: als hij faalt, gaan de centen naar de twee vermogensbeheerders die vuil spel spelen om Brewster te laten falen. Met John Candy als Brewsters beste vriend. RTL7, 22.20-00.30u.

Titanic Town (Roger Michell, 1998, Eng.) Julie Walters speelt – soms te koddig – een moeder van vier kinderen in een arm arbeiderswijkje in het belegerde Belfast van 1972, die zo opstandig wordt van het geweld dat ze zich opwerpt als actievoerder en verzeild raakt in de patstelling tussen de IRA en het Britse bewind. Mitchell komt dicht op de huid van het uitzichtloze Noord-Ierland, waar ooit de Titanic van stapel liep.BBC 1, 01.05-02.40u.

Informatief

10 x beter: Zuivel. Magazine over gezond eten, gepresenteerd door Harm Edens. Vanavond de tegenstrijdige verhalen over zuivel. Is melk bijvoorbeeld goed voor ons, zoals lang is beweerd, of niet? Er zijn initiatieven die een andere manier van omgaan met zuivel aanraden. Ned.2, 19.20-19.55u.

Natuur op 2: Techno-wolf. Ooit behoorden wolven tot de meest talrijke roofdieren op aarde, maar in de Verenigde Staten zijn ze bijna helemaal uitgeroeid door de mens. Toch willen veel mensen graag dat de wolven terugkomen in het wild. Vanavond aandacht voor het moeilijke en omstreden experiment dat daartoe werd uitgevoerd.Ned.2, 19.55-20.25u.

Altijd wat. Opinieprogramma, vanavond met o.m. een reportage over artsen in verpleeghuizen die hun handen vol hebben aan demente ouderen die agressief gedrag vertonen. Ook een onderwerp over het al of niet opvangen van zieke zeehonden. Ned.2, 21.15-22.00u.

How to grow a planet. Tweede deel van serie over de rol van flora in het ontstaan van leefbare planeten. BBC 2, 22.00-23.00u.

De rijdende rechter. Eerste uitzending in een nieuw seizoen van het door Erik Latour bedachte programma met mr. Frank Visser als rechter. Nieuw dit seizoen: een tribune waarop elf vaste gasten hun mening over de zaken geven; en voortaan doet de rechter nog dezelfde dag uitspraak. Vandaag de zaak van een kampeerterrein in Wieringerwerf dat door de gemeente wordt opgedoekt. De chaletjes en huisjes moesten tegen de vlakte. Alle huisjes? Neen: twee families bieden moedig verzet.Ned.1, 22.20-23.00u.

Close up: Herb en Dorothy, kunstvreters. Herbert en Dorothy Vogel, postbeambte en bibliothecaresse, begonnen in de vroege jaren zestig met het kopen van minimalistische en conceptuele kunst. Ze kochten werken van onder andere Sol Lewitt en Richard Tuttle, waarvoor toen nog niet veel belangstelling bestond. Met een minimaal budget brachten de Vogels een van de belangrijkste collecties contemporaine kunst uit de geschiedenis bijeen. In 1992 besloten ze om hun gehele collectie over te brengen naar de National Gallery in Washington. Ze hebben nog nooit een stuk verkocht en wonen nog steeds in hetzelfde appartement in New York, dat inmiddels weer vol staat met nieuw aangeschafte kunst.Ned.2, 23.00-00.00u.

Yellow cake: die Lüge von der sauberen Energie. Film van Joachim Tschirner over de vervuilende aspecten van het delven van uranium. De regisseur filmde onder meer in het voormalige Oost-Duitsland, waar tussen ’47 en ’90 een Russisch mijnbouwbedrijf bijna een kwart miljoen ton uranium produceerde. Daarbij liepen duizenden arbeiders silicose en longkanker op door het ingeademde kwartsstof en de hoge doses radon. Er werd ook gekeken in Namibië, waar verontreinigd stof over steden en de woestijn waait, en in Australië, waar een landeigenaar een hele grote zak geld weigert omdat hij daarvoor het milieu niet wil opofferen. Arte, 23.25-01.15u.