Troostliedjes

1Al Green: How can you mend a broken heart (1972)Liefdesverdrietliedjes moeten pijn doen. Al Green heeft die pijn. Hoor hoe hij voorzichtig radeloos begint en intens gekweld en smekend eindigt. Hoe kun je de regen stoppen? De zon doven? Alleen mensen met liefdesverdriet kunnen zo overdrijven. En het orgel huilt mee. ‘Please, repareer mijn gebroken hart en laat me weer leven.’

2Damien Rice: The Blower’s Daughter (2001) Een goed liefdesverdrietliedje laat ruimte voor interpretatie, zodat je het kunt modelleren naar je eigen verdriet. Waar gaat dit liedje over? ‘Het koudere water. /De dochter van de blazer./ De leerling in ontkenning.’ Geen idee wat het te betekenen heeft, maar het moet iets heel dieps zijn. Want anders zou de stem van Damien Rice niet zo kermen en zo stoer en toch zo breekbaar zijn. Als een zaag die vastzit in de borstkas.

3Carla Bruni: Quelqu’un m’a dit (2003)Hoop is een krachtig iets. Je hakt het af en het groeit weer aan. ‘Iemand vertelde me dat je nog van me hield’, zingfluistert Bruni. Ze weet niet meer wie het haar vertelde, het was al laat, maar ze herinnert zich een stem die zegt: ‘Hij houdt van u. Het is geheim. U heeft het niet van mij.’ Dus zie je wel! Een liedje voor aan het einde van de verwerkingscyclus, als er weer wat ruimte is voor zelfspot.

    • Monique Snoeijen